Pavlova - popularny tort bezowy dekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Australijski i nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem idealnym, jej smak to poezja, jest lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami.
Słodką, pyszną bezę proponuję w ramach Błyskawicznego Piątku.
Podsumowanie błysawicznego piątku znajdziecie na blog DayliCooking - Codzienna kuchnia niecodzienna. Link do bloga, a podsumowanie wkrótce.
6 białek
340 g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki soku z cytryny
bita śmietana w torebce
mleko
świeże owoce
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 100-120 stopni przez ok. 50 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Gotową bitą śmietanę ubijamy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na wystudzoną bezę wykładamy bitą śmietanę, posypujemy sporą ilością świeżych owoców. Chłodzimy w lodówce.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńKocham takie cudeńka, a bezę w szczególności. :)
OdpowiedzUsuńTeoretycznie faktycznie robi się go prosto, kilkanaście minut ubijania a potem tylko czekać cierpliwie aż się w piekarniku wysuszy. Może się w końcu zbiorę do zrobienia? ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie :) moja nie do końca wyschla, opadła i się pokruszyla. Ale ona jest taka pyszna ze nawet pokrudzona bym zjadła :)
UsuńCo tam, że pokruszona! Najważniejsze, że smaczna :)
UsuńUwielbiam , wspaniała ci wyszła kochana :-)
OdpowiedzUsuńsłodyczy nigdy za wiele ^^
OdpowiedzUsuńpyszności! :)
OdpowiedzUsuńosz kurcze chyba czasem sb zajrze do kuchni i sprobuje podobne cudenka zrobic :D
OdpowiedzUsuńhttp://happinessismytarget.blogspot.com/