16 maja

Zupa gołabkowa, czyli gołabki inaczej

Zupa gołabkowa, czyli gołabki inaczej
Alternatywa dla gołąbków, gęsta, sycąca zupa gołąbkowa. Przepisów na nią jest mnóstwo, bo każda gospodyni gołąbki doprawia inaczej, więc i zupę gołąbkową doprawi inaczej. Zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej. Jak dla nas jest genialna!

14 maja

Karpatka

Karpatka
Tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta tzw. parzonego przełożonego kremem budyniowo-maślanym. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Tak niepozornie wyglądające ciasto a przyprawić nas może niekiedy o zawał serca ;) a już naooewno o trochę nerwów. Te fale czy góry jak widać nie są wbrew pozorom łatwie do upieczenia. 

11 maja

Kakaowe ekspresowe babeczki

Kakaowe ekspresowe babeczki
Kolejna odsłona ekspresowych babeczek przed Wami. Mieszane łyżką, pieczone kila minut z możliwością wrzucenia do nich czego tylko dusza zapragnie. I jak tu sobie odmówić takiej przyjemności? 
Wystarczy że znajdziecie na ich przygotowanie jakieś 20 minut, to co robimy?
Przepis zaczerpnięty od OliTatki z instagrama, możecie do niej zajrzeć również po inne inspiracje, ma babeczka możliwości ;) ;) ;)

09 maja

Snikers łatwy czyli cisto z kremem budyniowym i orzechami w karmelu

Snikers łatwy czyli cisto z kremem budyniowym i orzechami w karmelu
Witajcie! Podczas tegorocznej Wielkanocy delektowaliśmy się pysznym ciachem, snikers w tej łatwiejszej wersji. To ciasto to prawdziwa poezja, pyszne, słodkie i długo utrzymuje swoją świeżość.
jak mam być szczera to jest dość pracochłonne ale warte każdej pracy. Sprzedam Wam jeszcze patent. Ciasto wałkuje na wielkość blachy od piekarnika a po upieczeniu kroję na pół. Tym sposobem nie muszę mieć dwóch blach czy też piec oddzielnie. 
A teraz zdradzę Wam jeszcze tajemnicę. Te orzechy są tak wyśmienite, że można je wyjadać na ciepło i ciężko od garnka się oderwać.

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger