Przepis na szybki chleb włoski. Szybki w przygotowaniu, szybki w pieczeniu czego chcieć więcej, tak naprawdę nawet na śniadanie możemy go upiec wstając godzinę wcześniej niż reszta rodziny;) Przepis znaleziony gdzieś w sieci, nie pamiętam niestety u kogo ale wyglądał obłędnie w oryginale. Skusiłam się i ja, jak widać efekt oszałamiający;))
Składniki:
300 ml letniej wody
500 gram mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 saszetka drożdży suszonych
Przygotowanie:
Do dużej miski wkładamy wodę, oliwę, sól, cukier i drożdże. Mąkę dodajemy stopniowo. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
Jeśli poczujemy opór zaczynamy wyrabiać ręką, dosypując ciągle mąkę, aż powstanie gładkie ciasto, które nie powinno się kleić.
Jeśli poczujemy opór zaczynamy wyrabiać ręką, dosypując ciągle mąkę, aż powstanie gładkie ciasto, które nie powinno się kleić.
Formujemy w kulę, a następnie spłaszczamy.
Jeżeli mamy czas, zostawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 2-3 godziny.
Jeżeli nie mamy czasu, rozgrzewamy piekarnik i umieszczamy od razu na blaszce.
Jeżeli nie mamy czasu, rozgrzewamy piekarnik i umieszczamy od razu na blaszce.
Pieczemy ok. 35-45 minut w temperaturze ok. 220 ˚C.
prosty, pyszny chleb! Na niedzielne śniadanie idealny!
OdpowiedzUsuńdokładnie tak, szybkie wyrabianie, szybkie pieczenie i śniadanko mamy gotowe ;)
UsuńAle bym sobie teraz zjadła taki świeżutki chleb z samym masłem... Mniam!
OdpowiedzUsuńszybciutko robimy i mamy ;)
Usuń