Od jakiegoś czasu na straganach możemy spotkać rabarbar. Pierwsze co robimy zawsze z rabarbaru to drożdżowe lub jogurtowe ciasto, później pewnie jakieś muffinki, kompot az w końcu mamy ochotę na coś innego. Dzisiaj proponuję Crumble kokosowe z rabarbaru a niebawem możecie wyczekiwać przepisu na lodu rabarbarowe.
29 kwietnia
28 kwietnia
Cukierkowy tort - 3 urodziny Jasia
Od 3 urodzin Jasia minął już równy miesiąc, tak mnie wzięło na wspomnienia, że w końcu postanowiłam podzielić się z Wami przepisem i pomysłem na cukierkowy tort.
Poza klasycznymi składnikami na biszkopt i masę potrzebne nam będzie dużo różnych ale to przeróżnych cukierków i lizaków.
Pomysł na podobny tort zaczerpnęłam kiedyś gdzieś z sieci, ale tamten stylizowany był dla dziewczynki.
Chyba nie muszę pisać że moje dziecię było zachwycone?! Najbardziej z cukierków;)
23 kwietnia
Sałatka śledziowa ze świeżymi warzywami i dipem chrzanowym "WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO”
Każdy na Święta czy to Wielkanocne czy Bożego Narodzenia poszukuje przepisów na sałatki, a szczególnie na śledzie. Były już meksykańskie, były już grzanki, wszystko już było 😀
ale ale nie było jeszcze śledzie ze świeżymi warzywami i dipem chrzanowym, w tym roku takie królowały na naszym stole 😂 Do tego dania wykorzystałam filety śledziowe solone a la Matjas od SEKO.
23 kwietnia
22 kwietnia
21 kwietnia
19 kwietnia
Bigos z młodej kapusty z koperkiem
Dzień dobry!!!
Witam się z Wami po świętach ;) Jak Wam minęły, u mnie na totalnym nic nie robieniu, ale taki miałam zamiar;) Co dziś u Was na obiad?
Ja zapraszam na bigos z młodej kapusty, który tak naprawdę przygotowuję kilka razy w sezonie. Gdy tylko mam okazję kupuję główkę młodej kapusty, ale najczęściej wykorzystuję kapustę własnoręcznie wyhodowaną;) przez moją teściową;)))
Witam się z Wami po świętach ;) Jak Wam minęły, u mnie na totalnym nic nie robieniu, ale taki miałam zamiar;) Co dziś u Was na obiad?
Ja zapraszam na bigos z młodej kapusty, który tak naprawdę przygotowuję kilka razy w sezonie. Gdy tylko mam okazję kupuję główkę młodej kapusty, ale najczęściej wykorzystuję kapustę własnoręcznie wyhodowaną;) przez moją teściową;)))
Bigos z kapusty można przygotować na kilka sposobów. Może być ze świeżej lub kiszonej kapusty. Może być z mięsem lub bez mięsa.
Ja zapraszam na bigos z szynką wieprzową oraz koperkiem.
16 kwietnia
15 kwietnia
Śledzie pod śmietanową pierzynką "WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO”
W Święta Wielkanocne z pewnością wszyscy lub większość z Was spędzi ten magiczny czas
z rodziną lub przyjaciółmi przy stole, a żeby ten czas był jeszcze bardziej wyjątkowy
na tym stole poza klasycznymi jajeczkami, żurkiem nie może zabraknąć śledzika
pod śmietanową pierzynką.
Do tego dania użyłam filetów śledziowych marki SEKO od razu zamarynowanych w oleju rzepakowym... palce lizać ;)
13 kwietnia
Czekoladowy mazurek na kruchym cieście
W Wielkanoc na każdym stole prawdopodobnie pojawi się mazurek. Moim ulubionym jest mazurek z masą kajmakową posypany płatkami migdałów. Ale specjalnie dla was przygotowałam mazurek nieco bardziej pracochłonny czyli z dżemem porzeczkowym
i czekoladą. Smakiem dorównuje wszystkim pozostałym nawet mojemu faworytowi.
12 kwietnia
12 kwietnia
12 kwietnia
Światowy Dzień Czekolady
12 kwietnia
Keks z bakaliami
Ciasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta. Pamiętajcie aby bakalie przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Ja nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez tego wypieku, a keksu nie wyobrażam sobie bez miękkiej skórki pomarańczowej.
12 kwietnia
10 kwietnia
Cebularze
Zapraszam dzisiaj na wytrawne śniadanie. Chyba każdy z rana marzy o pysznych świeżych bułeczkach na słono czy nawet słodko. Jeśli wstaniemy wcześniej to możemy upiec cebularze
i ciepłymi delektować się na śniadanie. Możemy tez upiec je na wieczór, a jak już wystygną zapakować szczelnie w worek aby nie wyschły. A rano mieć jak znalazł do herbaty czy kakao.
i ciepłymi delektować się na śniadanie. Możemy tez upiec je na wieczór, a jak już wystygną zapakować szczelnie w worek aby nie wyschły. A rano mieć jak znalazł do herbaty czy kakao.
09 kwietnia
Makowe babeczki bez jajek
Powoli testujemy przedświąteczne przepisy, łączymy smaki naszych ulubionych ciast i deserów, aby nie piec 5 różnych ciast i tym sposobem powstały muffinki, delikatne uwielbiane przez naszego synka ale urozmaicone o włoskie orzechy i mak. Całkiem przyjemne połączenie i tym sposobem nie będziemy piekli oddzielnie ciasta makowego na świąteczny stół, a do połowy masy na muffinki następnym razem damy łyżkę kakao ;)
Z tej porcji cukru chociaż wydaje się, że jest jej ogrom, babeczki wychudzą mało słodkie ale jeśli macie w planach polukrować je lub oblać czekoladą, nie dosładzajcie ich, nie ma potrzeby.
08 kwietnia
07 kwietnia
06 kwietnia
Syrop z pędów sosony
Powoli zbliża się najlepszy czas na zbieranie pędów sosny, my robimy to na początku maja
ale biorąc pod uwagę fakt że z roku na rok wiosna i lato przychodzi szybciej wszystko rośnie
i dojrzewa szybciej może to być nawet końcówka kwietnia i początek maja, pędy powinny mieć max 8-10 cm długości. Takie 6-8 cm najlepsze.
Pędy sosny zbieramy lesie, w miejscach gdzie nie ma samochodów, fabryk i innych trujących substancji, nigdy z miejskich sosen. Zrywamy tylko boczne pędy, nigdy szczytowe, rosnących pionowo! Nie możemy swoim zachowaniem zagrażać drzewom - pozwólmy im dalej rosnąć.
Po zebraniu pędy oczyszczamy z liści, paproszków czy robaczków. Pędy są bardzo lepiące,
więc możemy śmiało używać rękawiczek.
05 kwietnia
Pączki lekkie jak piórko
W okresie karnawału o tych pączkach było bardzo głośno na mojej ulubionej grupie na Facebooku ;) Kulinarne czary Mary a przepis pochodzi z rąk niezawodnej Ewy D. Jakie ona cuda wyczynia, jestem pod ogromnym wrażeniem. Wszystko takie piękne i smakowite.
A więc karnawał już dawno minął ale pączkami postanowiłam się z Wami podzielić, niezwykle pulchne, delikatne i nie nasiąknięte tłuszczem. PYCHA!
04 kwietnia
Babka do koszyczka
Wielkanoc tuż, tuż więc czas pomyśleć o Wielkanocnych wypiekach.
U nas miedzy wypiekami na stół, znajduje się też miejsce na Wielkanocną babkę. Do tego celu idealnie nadają się mini foremki z firmy PapilArt, trafiłam na nie przypadkiem ale jestem zachwycona. Kosztują grosze ponieważ są jednorazowego użytku, ale nie trzeba ich myć czy też smarować tłuszczem.