21 czerwca

Bociany lubelskie

Bociany lubelskie
Kuchnia lubelska to podobno sztuka kulinarna jednego ze wschodnich regionów Polski.
Wiele tradycyjnych potraw z Lubelszczyzny znalazło się na Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To taka duma nasza!

W najnowszym numerze Magazynu Aromat, który współtworzę znajdziecie mnóstwo przepisów regionalnych, wywodzących się z Lubelszczyzny.
Zajrzyjcie do Nas jeśli poszukujecie inspiracji czy jesteście ciekawi co jedli nasi dziadkowie 
czy pradziadkowie a wywodzi się z naszego regionu. 
A może nadal te potrawy goszczą w Waszym domu.

Dzisiaj prezentuję przepis na bociany lubelskie, czyli takie nasze pierogi gdyż przepis na ciasto jest taki sam, farsz natomiast powstał z surowych ziemniaków i cebulki podprażonej.  
Danie proste, nieskomplikowane, sycące, do przygotowania z produktów dostępnych bez trudu. I taka właśnie była dawna/jest kuchnia lubelska.

18 czerwca

Krucha tarta z węgierkami

Krucha tarta z węgierkami
Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i tym sposobem jest i w środku, i z wierzchu wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło u nas błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cukru pudru. Podrzucam przepis już teraz żeby na sezon węgierkowy był dostępny.


13 czerwca

Wegańskie lody Straciatella

Wegańskie lody Straciatella


11 czerwca

Lody czekoladowe na mleku kokosowym

Lody czekoladowe na mleku kokosowym


09 czerwca

Lody z jagody kamczackiej z rozmarynem

Lody z jagody kamczackiej z rozmarynem


07 czerwca

Lody z białą porzeczką, cytryną i miętą

   Lody z białą porzeczką, cytryną i miętą
Bez maszynki, bez dziwnych składników, konserwantów i polepszaczy smaku. 
Domowe, proste i szybkie jeśli nie będziemy liczyć czasu mrożenia ;) 

Na mleku, na śmietance, na wegańskim jogurcie, z mięta, bazylią czy z rozmarynem, każde smaczne i wyjątkowe. Lody zrobione w domu to świetna sprawa, możemy się bawić smakami, łączyć, mieszać, miksować, tam dodać, tu ująć. 
Takie domowe pięknie wyglądają i pięknie pachną! Nie można kupić tego w żadnym sklepie! 


01 czerwca

Fasolowa chrzanowa pasta na kanapkę

Fasolowa chrzanowa pasta na kanapkę
Ekspresowa pasta z fasoli, chrzanu i buraka. Możemy ją nałożyć na kanapkę, zjeść jak taki a'la humus lub nafaszerować nią jajka. Lubię bardzo takie jedzenie, które ma wiele zastosowań. Przeglądając mojego bloga można gołym okiem to zauważyć, ja po prostu nie wyobrażam sobie jeść 3 lub więcej dni pod rząd kanapki z tą samą pastą bez zmiany dodatków.
Poza tym fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach a jest ich naprawdę wiele występuje żelazo, kwas foliowy , selen oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk.

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger