Bez maszynki, bez dziwnych składników, konserwantów i polepszaczy smaku.
Domowe, proste i szybkie jeśli nie będziemy liczyć czasu mrożenia ;)
Na mleku, na śmietance, na wegańskim jogurcie, z mięta, bazylią czy z rozmarynem, każde smaczne i wyjątkowe. Lody zrobione w domu to świetna sprawa, możemy się bawić smakami, łączyć, mieszać, miksować, tam dodać, tu ująć.
Takie domowe pięknie wyglądają i pięknie pachną! Nie można kupić tego w żadnym sklepie!
sok z 2 cytryn
skórka z 1 cytryny
2 - 3 łyżki stewii
200 ml śmietanki 36%
250 gram mascarpone
2 garści białej mrożonej porzeczki
Przygotowanie:
Z podanych składników otrzymamy około 1000 ml lodów.
Śmietankę i mascarpone chłodzimy w lodówce. Cytryny bardzo dobrze umyjemy.
Skórkę z 1 cytryny ścieramy na tarce. Sok wyciskamy.
Najlepiej przecedź go dodatkowo przez sitko, by wyłapać wszystkie pestki.
Śmietankę łączymy z mascarpone. Na początku ubijamy mikserem na mniejszych obrotach, stopniowo zwiększając je. Po kilku minutach dodajemy stewię ciągle miksując dodajemy sok
z cytryny. Na koniec łączymy wszystko zamrożoną białą porzeczkę i mieszamy łyżką.
Wkładamy do zamrażalnika lub maszynki do lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz