18 czerwca

Krucha tarta z węgierkami

Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i tym sposobem jest i w środku, i z wierzchu wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło u nas błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cukru pudru. Podrzucam przepis już teraz żeby na sezon węgierkowy był dostępny.


Składniki:
300 gram mąki pszennej 
100 gram cukru
1 duże opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
200 gram zimnego masła
szczypta soli


dodatkowo:
ok 1 kg śliwek węgierek
cukier puder wymieszany
lub cynamon




Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło 
i siekamy wszystko razem nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto.
Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Ja tym razem użyłam prostokątnej takiej jak 
do Brownie. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką i wykładamy nim blaszkę.
Blaszkę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200  stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy 
do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. 
W międzyczasie śliwki rozciąć i wyjąć pestkę.
Na podpieczonym spodzie układamy gęsto śliwki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C i pieczemy tartę przez około 25-30 minut 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger