1 puszka mleka kokosowego
2 jajka
1 gałązka bazylii
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ok. 4 łyżki ksylitolu
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
W rondelku gotujemy mleko kokosowe zmiksowane z kakao, bazylią i z ksylitolem.
Jajka ubijamy na gładką masę, cały czas miksując dodajemy do nich porcję gorącego kakao,
co chwilę kolejną i kolejną. Następnie całość przelać do rondelka. Cały czas mieszając podgrzewamy kilka minut, aż masa zacznie gęstnieć. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i chłodzimy
do temperatury lodówkowej. Następnie wlewamy do maszynki do lodów i postępujemy według instrukcji producenta.
Jeśli jednak nie posiadamy maszynki do lodów, możemy masę zamrozić ok. 2 godzin w zamrażalniku ,co kilkanaście minut miksując lub intensywnie mieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz