30 maja

Kilka słów o mnie ;)

Kilka słów o mnie ;)
Kochani właśnie dziś ukazał się wywiad ze mną na portalu Gotujmy.pl 
Jest mi niezmiernie miło, że mogłam odpowiedzieć na kilka pytań i opowiedzieć Wam trochę mojej historii od powstania pomysłu i nazwy bloga po kulisy fotografii kulinarnej i nie tylko.

Będzie mi miło jak zechcecie przeczytać, jeśli będziecie chcieli wiedzieć więcej śmiało pytajcie ;)
Klikając w baner przeniesie on Was na stronę Gotujmy.pl bezpośrednio do wywiadu ze mną ;)

 Wywiad ze mną ;)
                                                                  Kilka słów o mnie ;)

29 maja

Placki z cukinii z koperkiem

Placki z cukinii z koperkiem
Witajcie kochani, na wstępie chciałam wyjaśnić kilka słów o mojej nieobecności i być może następnych również. Latem życie rodzinne pochłania mnie znacznie bardziej niż jesienią czy zimą, starszy syn gdyby mógł całe dnie spędzałby na placu zabaw a córka jak to niespełna roczniak właśnie uczy się chodzić więc już nie poleży czy nie pobawi się sama. 
Kto ma dzieci ten pewnie wie o czym mówię ;)
Wracając jednak do przepisu, zapraszam na cukiniowe placuszki, nicy takie zwykłe ale pazura dodaje im pewien sos, o nim przeczytacie już jutro,zapraszam!

23 maja

Sałatka ze szparagami, jajkiem gotowanym na twardo oraz majonezem

Sałatka ze szparagami, jajkiem gotowanym na twardo oraz majonezem
Inspirację na taką prostą ale jakże pyszną sałatkę zostawiła mi mama przedszkolnej koleżanki Jasia, jak to mówią sami o sobie przyjaciółki ;) pod moim pytaniem na fanpagu o propozycję wykorzystania większej ilości szparag. Czytając pomyślałam szybka i prosta, zrobię, co będzie ale okazała się strzałem w 10! W oryginalnym przepisie była jeszcze musztarda, następnym razem dodam również musztardę ;)

22 maja

Domowy kisiel owocowy

Domowy kisiel owocowy
Kisiel można przygotować z każdych owoców, z syropu, świeżych i mrożonych. Ilość wody, owoców i cukru jest dowolna, w zależności od tego jaki chcemy uzyskać. Czy rzadki, czy słodki a może głównie owoce w kisielu. 


19 maja

Pulpety rybne w sosie koperkowym

Pulpety rybne w sosie koperkowym
Pyszne rybne pulpety w aromatycznym koperkowym sosie. Szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada. Taka propozycja posmakuje wszystkim którzy lubią ryby ;) Danie idealne nie tylko dla dzieci. Dorośli również będą sięgać po kolejne kulki, możecie być tego pewni ;) 

Jeśli chodzi o rybę to macie tu pełną dowolność, wybierzcie tę która jest waszą ulubioną. propozycja podania pulpetów również może mieć szeroki wachlarz dodatków od ziemniaków po ryż, kluseczki czy świeżą bułeczkę. Ze wszystkim smakują wybornie ;)

16 maja

Sałatka z szynki konserwowej, ogórka kiszonego i makaronu

Sałatka z szynki konserwowej, ogórka kiszonego i makaronu
Pyszna i szybka do przygotowania sałatka, która bardzo przypadła nam do gustu, 
idealnie sprawdzi się na kolację. Zainspirowałam się moją ukochaną sałatką niemiecką Fleischsalat, tak mi zasmakowało połączenie pikli i szynki że musiałam stworzyć 
jej drugą wersję, tylko bardziej sytą.
Wyszła pyszna, ale ze względu na majonez ma dużą ilość kalorii ;(


15 maja

Jogurtowe ciasto z miksem letnich owoców, bez użycia jajek

Jogurtowe ciasto z miksem letnich owoców, bez użycia jajek
Wczoraj serwowałam omlet, dzisiaj zapraszam na jogurtowe ciasto z owocami, nie mogłam się zdecydować na jeden rodzaj owoców, dlatego z przyjemnością użyłam ich wszystkich ;) Moje dzisiejsze ciacho skrywa w sobie truskawki, maliny, jeżyny, borówki i czerwoną porzeczką. Nieźle co? Musi Wam zasmakować ;')


14 maja

Wytrawny omlet z cebulą czerwoną, szynką i papryką

Wytrawny omlet z cebulą czerwoną, szynką i papryką
Dzień dobry! Mamy poniedziałek, więc spieszę do Was z poniedziałkowym przepisem z akcji "Pomysł na śniadanie", szybko, lekko, świeżo i bardzo zdrowo ;)

Omlet ma tą zaletę, że z jednego przepisu możemy przygotować kilka albo nawet kilka naście różnych wersji, dla każdego coś ulubionego!


11 maja

Szybka tarta ze szpinakiem, jajkiem i warzywami

Szybka tarta ze szpinakiem, jajkiem i warzywami
Dzień dobry!
Ta tarta powstała wczoraj na poczekaniu, ale jest tak pyszna, że musiałam Wam ją pokazać. 
Przepis jest totalnym misz - masz, gdyż zostały do niego wykorzystane składniki z tzw."czyszczenia lodówki" dlatego też ilości są jakby z kosmosu.
Możecie jednak proporcje farszu dobrać do swoich potrzeb, dając więcej warzyw czy masy jajecznej należy pamiętać że czas wypiekania zwiększy się o co najmniej 10 minut.

Taka tarta jest bardzo fajną propozycją dla dzieciaków, możemy dodać ich ulubione składniki, mogą je sobie pokroić i wrzucić sami, a my możemy przemycić trochę warzyw i nielubianego często szpinaku.


09 maja

Zielone naleśniki ze szpinakiem i serowym nadzieniem

Zielone naleśniki ze szpinakiem i serowym nadzieniem
Mój syn nazywa je dinozaurowymi ;)ale tak to już jest jak się ma w domu małego fana dinozaurów i wszystko co zielone jest dinozaurowe ;)
A tak naprawdę to najzdrowsze naleśniki pod słońcem ;) I cieszę się, że chociaż tak mogę
 tym moim szkrabom przekazać trochę warzywnych witamin i minerałów. 

Chociaż dzisiaj środa, propozycję swoją dodaję do poniedziałkowej akcji "Pomysł na śniadanie".

07 maja

Bajaderki kakaowe ze skórką pomarańczową i migdałami

Bajaderki kakaowe ze skórką pomarańczową i migdałami
Dzień dobry popołudniowo!
Dzisiaj pierwszy dzień po długim weekendzie i pierwszy dzień jak młody po 2 tyg choroby poszedł do przedszkola ;) A to oznacza, że mam więcej czasu dla Was i więcej czasu w kuchni, tak oto z majówkowych słodkich wypieków powstały bajaderki. 
Uwielbiam ten przepis z trzech powodów po pierwsze pozwala na niemarnowanie czerstwych już ciast i ciasteczek, po drugie jest banalnie szybki i łatwy w przygotowaniu, po trzecie jest bez pieczenia co przy takich temperaturach ułatwia znacznie życie ;) 
Znasz, lubisz?

03 maja

Placuszki bananowe z serkiem wiejskim

Placuszki bananowe z serkiem wiejskim
Majówka trwa, błogie lenistwo mnie ogarnęło, a jak jest u Was? 
My w takie dni jak dziś zazwyczaj nieśpiesznie wstajemy z łóżka, robimy śniadanie, kawę lub kakao i poranek nam mija beztrosko;)
Z tej porcji ciasta wyjdzie nam ok 30 szt placuszków. U nas często robimy podwójną porcję, żeby mieć co przekąsić w ciągu dnia. A że dzisiaj na termometrach ma być do 30 stopni zbieramy dzieci, prowiant, dużooo picia i jedziemy na działkę.

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger