Pyszne rybne pulpety w aromatycznym koperkowym sosie. Szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada. Taka propozycja posmakuje wszystkim którzy lubią ryby ;) Danie idealne nie tylko dla dzieci. Dorośli również będą sięgać po kolejne kulki, możecie być tego pewni ;)
Jeśli chodzi o rybę to macie tu pełną dowolność, wybierzcie tę która jest waszą ulubioną. propozycja podania pulpetów również może mieć szeroki wachlarz dodatków od ziemniaków po ryż, kluseczki czy świeżą bułeczkę. Ze wszystkim smakują wybornie ;)
500 gram ryby, waszej ulubionej
1 łyżka czubata mąki ryżowej
1 jajko
1 szalotka
1 mała łyżeczka masła
sól, pieprz, świeży koperek
dodatkowo do wywaru/sosu:
woda
2 marchewki
1 pietruszka
sól, pieprz, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 3 kuleczki
pęczek świeżego koperku
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Obieramy i ścieramy na tarce marchewkę i pietruszkę, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy
i szczyptę soli, zalewam wodą. Gotujemy 30 minut.
Filety z ryby oczyszczamy ze skóry i ości jeśli posiadają. Przepuszczamy przez maszynkę lub kroimy w drobną kostkę. Ja wybrałam opcję krojenia. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, dużo koperku, oraz poszatkowaną w drobną kostkę szalotkę, a następnie zeszkloną na maśle.
wyrabiamy dokładnie, aby składniki się połączyły.
Kształtujemy kulki i wkładamy do lekko gotującego się wywaru na mniej więcej 15-20 minut. Pulpeciki rybne wyjmujemy na chwilę z wywaru.
I teraz mamy 2 drogi: albo do tak powstałego wywaru dodajemy rozrobioną mąkę ze śmietaną
oraz koperek.
Ja jednak powstały wywar przecedziłam i dopiero do niego dodałam rozrobioną mąkę
ze śmietaną oraz koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz