Pyszna i szybka do przygotowania sałatka, która bardzo przypadła nam do gustu,
idealnie sprawdzi się na kolację. Zainspirowałam się moją ukochaną sałatką niemiecką Fleischsalat, tak mi zasmakowało połączenie pikli i szynki że musiałam stworzyć
jej drugą wersję, tylko bardziej sytą.
Wyszła pyszna, ale ze względu na majonez ma dużą ilość kalorii ;(
Składniki:
300 gram szynki konserwowej w kawałku
500 gram ogórków kiszonych
100-150 gram makaronu
pęczek szczypiorku
mały słoik majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Szynkę i ogórka kroimy w kostkę około 0,5 x 0,5 cm. Makaron gotujemy al-dente, jeśli wybieramy drobne kawałki typu ryżowy lub gwiazdki to w całości, jeśli większy kroimy na mniejsze kawałki.
Ja wybrałam penne dlatego pokroiłam go na mniejsze kawałki. Dodajemy posiekany pęczek szczypiorku. Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Dla mnie ta sałatka jest pyszna sama w sobie, więcej przypraw nie potrzebuje ;)
Ja wybrałam penne dlatego pokroiłam go na mniejsze kawałki. Dodajemy posiekany pęczek szczypiorku. Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Dla mnie ta sałatka jest pyszna sama w sobie, więcej przypraw nie potrzebuje ;)
To musi być pyszne połączenie :) A majonez można chociaż pół na pół rozrobić z jogurtem naturalnym :) Samku dużo nie zmienia a jest nieco mniej kaloryczne :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, nie pomyślałabym. ☺️
UsuńRzadko jem sałatki makaronowe, ta bardzo mi się podoba. Jejku, idę do kuchni, bo się głodna zrobiłam... 😉
OdpowiedzUsuńWprawdzie rzadko jem makaron, bo tuczy, ale ta sałatka prezentuje się wyjątkowo apetycznie, więc może zrobię mały wyjątek dla niej ;)
OdpowiedzUsuńPyszna Sałatka!
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam szynki konserwowej...
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na szybkie danie, może z jogurtem byłoby równie smacznie? ;)
OdpowiedzUsuńDla takiej pysznej sałatki można czasami przymknąć oko na kalorie ;)
OdpowiedzUsuńTak tak, mnie te kalorie też gryzą w oczy. Ale czego się nie robi dla dobrego smaku. Ja majonezu nigdy się nie wyrzeknę. Pycha
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA tam...codziennie ich nie jemy ;-)Można się delektować od czasu do czasu !
OdpowiedzUsuńTaka sałatka to coś dla mnie :) uwielbiamy w rodzinie sałatki makaronowe! Pycha :)
OdpowiedzUsuńJa robię podobnie ale dodaję ogórki konserwowe krakus, te są chrupiące i słodkawe , dają fajny posmak.
OdpowiedzUsuńja tez lubię ogórki krakus ale ostatnio w ręcę wpadły mi z chilli i są pycha , lubię ostre smaki i te zdecydowanie mi przypadły, smakują i same i jako dodatek do mięska czy sałatek.
OdpowiedzUsuńJa kupuję gotowe konserwowe krakusa, mi nigdy nie wychodzą takie chrupkie :) Skład bardzo dobry i są bardzo smaczne, idealne właśnie do sałatek czy też na kanapki.
OdpowiedzUsuń