11 maja

Szybka tarta ze szpinakiem, jajkiem i warzywami

Dzień dobry!
Ta tarta powstała wczoraj na poczekaniu, ale jest tak pyszna, że musiałam Wam ją pokazać. 
Przepis jest totalnym misz - masz, gdyż zostały do niego wykorzystane składniki z tzw."czyszczenia lodówki" dlatego też ilości są jakby z kosmosu.
Możecie jednak proporcje farszu dobrać do swoich potrzeb, dając więcej warzyw czy masy jajecznej należy pamiętać że czas wypiekania zwiększy się o co najmniej 10 minut.

Taka tarta jest bardzo fajną propozycją dla dzieciaków, możemy dodać ich ulubione składniki, mogą je sobie pokroić i wrzucić sami, a my możemy przemycić trochę warzyw i nielubianego często szpinaku.


Składniki:
1 gotowe cisto do tarty, polecam firmy Henglein

2 jajka
1 garść szpinaku
100 gram serka topionego
3 łyżki śmietany 10%

1/2 czerwonej papryki
80-100 gram szynki
3 kabanosy
1 pałka selera naciowego
3 łyżki szczypiorku posiekanego
1 łyżka świeżej natki pietruszki


dodatkowo:
łyżeczka masła
forma do tarty



Przygotowanie:
Dno formy do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i odstawiamy na bok.
Szynkę, kabanosy, paprykę i selera naciowego kroimy na mniejsze kawałki.
Koperek i natkę pietruszki siekamy drobno.
Jajka, serek, śmietanę, szpinak blendujemy na gładką masę.

Układamy farsz na cieście, zalewamy masą jajeczną. 
Pieczeamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


13 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Uwielbiam szpinak ale zwykle dodaję go do naleśników. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarty są super ❤połączenia z jajkiem jeszcze nie próbowałam ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, lubimy takie czyszczenie lodówki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta dobra na każdą pogodę szczególnie na tę teraz. zimno i wilgotno, taka tarta to słońce na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Boska!
    Mam na nią wielką ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis idealny dla mnie, będzie wykorzystany! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo wiosennie, te kolory zachęcają do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowna tarta <3 Chętnie bym zjadła taką na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. i jakie fajne ma kolorki! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja lubię dania powstałe ze "sprzątania lodówki". Czasami wychodzą prawdziwe smakowe cuda, tak jak Twoja tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie szybkie i smaczne dania. U Ciebie zawsze znajdę coś pysznego

    OdpowiedzUsuń
  12. Dlaczego polecasz akurat henglen? Mi
    Się całkiem Ok sprawdza to z lidla

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam szybkie i najlepiej jednogarnkowe dania, które są pyszne i pożywne :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger