03 maja

Placuszki bananowe z serkiem wiejskim

Majówka trwa, błogie lenistwo mnie ogarnęło, a jak jest u Was? 
My w takie dni jak dziś zazwyczaj nieśpiesznie wstajemy z łóżka, robimy śniadanie, kawę lub kakao i poranek nam mija beztrosko;)
Z tej porcji ciasta wyjdzie nam ok 30 szt placuszków. U nas często robimy podwójną porcję, żeby mieć co przekąsić w ciągu dnia. A że dzisiaj na termometrach ma być do 30 stopni zbieramy dzieci, prowiant, dużooo picia i jedziemy na działkę.

Składniki:
2 banany banan
2 jajka
opakowanie serka wiejskiego
20-30 g mąki ryżowej
10 g wiórków kokosowych
łyżeczka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy, na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto porcjami, używam to odmierzenia dużej łyżki.Jeśli na placuszkach pojawią się pęcherzyki powietrza to znak, że należy obrócić.
Placki smażymy na bardzo małym ogniu.



13 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie lekkie śniadania! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje best śniadanie ever! Gdy mamy chwilę wolnego zawsze są placuszki, naleśniki czy gofry :-) dziś jedlismy gofry z domową nutellą i owocami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam wszystkie składniki poza bananami teraz, ale to nie problem, dziś wieczorem będą Twoje placuszki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas pracowita majówka ale takie placuszki zjadłoby się chętnie na niejeden wolniejszy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudnie, zjadłabym! Muszę tylko nauczyć się robić naleśniki bądź inne placuszki, haha! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana, my też leniuchujemy nieprzyzwoicie ;))))
    Placuszki są rewelacyjne na takie niespieszne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności :) idealne na leniwe poranki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rozkoszne!
    Zjadłabym wszystkie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Banany i serek wiejski to obowiązkowe elementy w mojej kuchni, więc z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ze zwykła mąka jak by było?

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie się prezentują, idealne na śniadanie 😁

    OdpowiedzUsuń
  12. Joanna Thermomania6 maja 2018 08:13

    I super! A ja właśnie się zastanawiałam na co przerobić moje bardzo mocno dojrzałe banany :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie śniadanko mogę jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger