Kisiel można przygotować z każdych owoców, z syropu, świeżych i mrożonych. Ilość wody, owoców i cukru jest dowolna, w zależności od tego jaki chcemy uzyskać. Czy rzadki, czy słodki a może głównie owoce w kisielu.
słoiczek owoców w syropie cukrowym u mnie malino-jeżyny
(słoik wielkości małego koncentratu)
1,5 szklanki zimnej wody
1,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Do rondelka przekładamy owoce w syropie, zalewamy 1 szklanką zimnej wody, gotujemy.
Nie dodajemy cukru ponieważ owoce są już wystarczająco słodkie.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w pozostałej wodzie, czyli pół szklanki. Wlać do gotujących się owoców, mieszać intensywnie do zgęstnienia. Zagotować i zdjąć z ognia.
Jeśli po zagotowaniu kisiel będzie zbyt rzadki należy rozprowadzić kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w bardzo małej ilości wody, a następnie dodać do kisielu, wymieszać i zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz