30 grudnia
Zupa z brązowej soczewicy a'la krupnik
Kupiłam soczewicę, pomyślałam że po tych wszystkich mięsno rybnych przysmakach z przyjemnością spróbujemy czegoś lżejszego. Szukałam, myślałam co by tu zrobić... może kotlety, może gulasz, sałatkę aż w końcu padło na zupę. Jeszcze takiej nie jadłam.
Podobno brązowa odmiana soczewicy jest najtwardsza. Przed gotowaniem warto namoczyć ją na kilka godzin, a jak zwykle najlepiej całą noc, wtedy jej gotowanie nie powinno przekroczyć 50 minut.
Brązowa soczewica ma 1 ważną zaletę, zachowuje kształt, nie rozpada się, przez co doskonale nadaje się do sałatek.
24 grudnia
19 grudnia
Pstrąg pieczony na soli z sosem musztardowym wg Karola Okrasy
Dobry wieczór;) A co powiecie na propozycję obiadu lub kolacji niekoniecznie świątecznej,
ale w sumie też dlaczego nie! Pstrągi pieczone na soli. propozycja pochodzi z książki Karola Okrasy z kuchni Lidla. Przepis zmodyfikowany przeze mnie, ponieważ zamiast piec pstrąga
w skorupce z soli i białek upiekłam go po prostu w towarzystwie soli. Jak dla mnie bomba!
Pyszny cytrynowo tymiankowy pstrąg, jakiego jeszcze nie jadłam, podany w towarzystwie sosu musztardowego!
15 grudnia
14 grudnia
11 grudnia
10 grudnia
Galareta wieprzowa
Nie wiem jak u Was ale u nas na każde święta czy Bożego Narodzenia czy Wielkanocne przygotowuje się galaretę wieprzową. Wiadomo jednak że konsumujemy ją w Boże narodzenie lub Szczepana, w Wigilię pomimo że post zniesiony jemy typowo postne potrawy.
Taka galareta gotowana jest na golonce wieprzowej z dodatkiem warzyw, głownie marchewki, czosnku i zielonego groszku. Pisząc dla Was ten przepis wierzcie mi że sama zrobiłam się głodna. Dodaję przepis do akcji na FB Błyskawiczne piątki.
10 grudnia
Karp smażony
Myślę że to danie znajdziemy na każdym lub prawie każdym Wigilijnym stole.
U nas gości od x lat, nawet nie pamiętam. Z roku na rok ta sama tradycja przekazana od babci. Jedynie danie jakie zanikło to kutia, tylko u babci się ją jadało, bo chyba tylko babcia umiała ją pysznie przyrządzić. Tego daru mi nie przekazała.
Ale wracając do tematu głównego usmażenie karpia to nie taka trudna sprawa ale obrobienie go to już tak. Zabijaliście kiedyś własnoręcznie karpie?! Ja nie, wolę już takiego martwego, którego zabijają w sklepie na zamówienie. Później tylko zostaje oczyścić, zamarynować i usmażyć...
Mniam, mniam 😃
Dodaję przepis do akcji na FB Błyskawiczne piątki.
Dodaję przepis do akcji na FB Błyskawiczne piątki.
09 grudnia
Sałatka ziemniaczano jajeczna z tatarem śledziowym SEKO
Święta: niekończący się temat ;) Uwielbiam wracać do starych, polskich przepisów, ale uwielbiam je również unowocześniać lub po prostu modyfikować do woli. Tym razem w obieg poszła sałatka ziemniaczana ze śledziem. Z podanych składników powstała szybka sałatka dla 3 osób.
Raz, dwa i gotowa!
W sam raz, żeby zacząć świąteczną ucztę!03 grudnia
Bliny ze śledziem z żurawiną i brzoskwinią SEKO
Po warsztatach SEKO na fali smaku testuję w domowym zaciszu przepisy przekąsek śledziowych jakie przygotowywaliśmy w Akademii kulinarnej Whirlpool. Dziś na widelcu znalazły się śledzie z żurawiną i brzoskwinią. Mięso śledzia doskonale smakuje w połączeniu różnymi dodatkami na słono i słodko, mogą to być oliwki czy np.żurawina.
SEKO chwali się że ich produkty zostały nagrodzone cenionym na rynku certyfikatem Najwyższa Jakość QI i nie zawierają substancji słodzących i konserwujących. Musimy przyznać że coś w tym jest. Skład jest w porządku.
02 grudnia
01 grudnia
Relacja z warsztatów Seko na fali smaku
Zapraszam na relacje z bardzo fajnych warsztatów ze śledziem marki Seko, które odbyły sie pod okiem Samar Khanafer - finalista programu Master Chef!
25 Listopada 2016 miałam okazję uczestniczyć w warsztatach poświęconym produktom firmy Seko, a więc śledziom pod każdą postacią. Solone, w oleju, na słono i na słodko. Śledzie uwielbiam więc uczestnictwo w warsztatach na dodatek po raz pierwszy było prawdziwą radością.