15 grudnia
18 listopada
Makaron spaghetti z drobiowym bolognese
Klasyczny sos bolognese uwielbiany jest przez moje dzieciaki, chociaż myśle że to stała pozycja
w menu obiadowym niejednego domu. Dzisiaj stosując podobną recepturę przygotowałam wersję drobiową, lżejszą, szybszą ale tak samo smakowitą. Ten sos idealnie będzie pasował do różnych rodzajów makaronu, penne,farfalle czy fusilli.
17 listopada
Szyszki z ryżu preparowanego i masy orzechowej
Pamiętacie jeszcze szyszki? To był mój deser z dzieciństwa i choć w domu mama ich za często nie robiła to każdy wakacyjny wyjazd kojarzy mi się tymi smakołykami. Pamiętam coroczne kolonie w Zakopanem i Krupówki które w tamtych czasach nie były zatłoczone od ludzi a od straganów. Mobilne sklepiki w postaci wózków w których można było kupić właśnie szyszki, bajgle
i obwarzanki na sznureczku. Piękne wspomnienia.
16 listopada
Serowe placuszki z budyniem
Chciałoby się powiedzieć, że to najlepsze ekspresowe placuszki na każde szybkie śniadanie czy podwieczorek. Sięgaj po przepis zawsze kiedy nie masz pomysłu co przygotować, myślę że będziesz zachwycona. Ja z reguły ledwo zdążę pomyśleć na co mam ochotę a już zajadam się nimi z kubkiem gorącej kawy/ herbaty czy kakao. Dodatki do placuszków mogą być takie jakie sobie zażyczysz.
07 listopada
Gofry idealne!!!
Od mikołajek poszukiwałam sprawdzonego przepisu na gofry, chciałam wypróbować mój nowy nabytek. Przetestowałam dziesiątki przepisów z dodatkiem i masła i wody i nic nie wychodziło, próbowałam nawet metoda prób i błędów... aż trafiłam na przepis na gofry w gazecie "Przyślij przepis". Zrobiłam i mam, są, hura... gofry IDEALNE!
06 listopada
04 listopada
Domowy koncentrat pomidorowy
Do przygotowania koncentratu pomidorowego nadaje się tak naprawdę każda odmiana pomidorów, nie mniej jednak najlepsze są jędrne i mięsiste,. Moja ulubiona odmiana to lima.
Dodatkowo aby skrócić czas przygotowania koncentratu, opanowałam świetną metodę - pomidory pieczemy,a następnie pozostawiamy do wystudzenia.
03 listopada
09 września
Domowy kebab drobiowy
Kebab to potrawa kuchni orientalnej.W Polsce najbardziej popularną jego formą jest danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego lub mieszanego podawanych w tortilli lub picie wraz z surówkami. Całość polewa się sosami z różnym stopniem ostrości. Dla wielbicieli tego typu fast food'a, mam propozycję i przepis na przygotowanie we własnym domu.
26 kwietnia
Solony karmel
Ten słodki sos karmelowy, czyli słony karmel, idealnie pasuje jako dodatek do lodów, deseru panna cotta, sernika na zimno, kawy, czy babeczek. Potrzebujesz tylko cukru, śmietany kremówki 30%, soli oraz miękkiego masła. I trochę czasu bo domowy sos karmelowy dobrze jest pilnować, stojąc przy rondelku czy patelni.
24 kwietnia
22 kwietnia
01 kwietnia
31 marca
Orzechowe ciasteczka z czkoladą
Szybkie i banalnie proste ciasteczka, które znikają w mgnieniu oka. Pachnące, kruche z kawałkami rozpływającej się czekolady.
23 marca
Wafle orzechowo krówkowe
Wafle w naszym domu to przysmaki z dzieciństwa, często się nimi zajadaliśmy, raz z dżemem, innym razem z kremem. Za to najprostsza wersja wafli to gotowe masy od Helio. Już teraz możemy spotkać ich pełną game smakową na sklepowych półkach.
Tym razem solony karmel wzbogaciłam masłem orzechowym, mówię Wam poezja.
18 marca
Corn dog
Corn dog to amerykańskie danie typu fast food. Jest to parówka pokryta ciastem kukurydzianym, smażona w gorącym głębokim oleju. Corn dogi podawane są najcześciej na drewnianym patyku takim od "szaszłyków". Swietna przekąska na nie jedną imprezę. Za kilka dni na 7 urodzinach starszaka też się pojawią. Także polecam.
26 lutego
Ekspresowe deserki w pucharku
Często nachodzi mnie ochota (mam nadzieję, że i Was) na coś słodkiego ale i szybkiego zarazem. Najczęściej pada na muffinki łyżką mieszane albo chlebek bananowy, ale nie byłabym sobą gdybym nie obmyślała w głowie receptury na coś nowego, ekspresowego ale niezwykle pysznego. Tak więc we współpracy z marką Brześć stworzyliśmy deser zasługujący na miano gwiazdy miesiąca Luty.
Cała receptura tego deseru opiewa na sprawdzonych już przepisach na masy i musy jakie na co dzień wykorzystuję do tortów.
08 lutego
03 lutego
Torcik Casablanca
Zapraszam po nową inspirację. W tym tygodniu coś słodkiego, wielowarstwowego ale wbrew pozorom zupełnie nie pracochłonnego. Każda warstwa to zupełnie inne składniki i smaki, nietypowy spód, ser, śmietanka i moje ukochane owoce w galaretce. Mam nadzieję, że moja propozycja posmakuje Wam równie bardzo jak moim gościom, którzy bardzo torcik chwalili. Spód mamy mocno słodki z wyczuwalnymi, chrupiącymi kawałkami sucharków.
Masa serowa mało słodka, ale w połączeniu z dolną częścią w sam raz się skomponowała.
Masa śmietanowa lekka jak piórko, idealnie ubita świetnie połączyła się z kwaskowatą górą,
01 lutego
Kruche ciasteczka z czekoladą
Kruche ciasteczka czekoladą w środku, to szybka i bardzo smaczna przekąska. Idealna na deser czy do śniadaniowki na luch d szkoły czy pracy. Przygotujesz je bardzo szybko. Mało tego przepis jest idealny na wspólne wypieki z dzieciakami. Kilka składników, troche siekania i mieszania,
a później delektowania się do ostatniego okruszka;)
28 stycznia
Faworki
Pyszne, kruche i delikatne faworki, pożerane nie tylko wzrokiem w okolicy tłustego czwartku. Przysmak, który w połączeniu z pierzynką z cukru pudru jest prawdziwym rarytasem.
Przepisów na faworki jest cała masa, jedne nazywane są chrustem inne po prostu faworkami.
Dla jednych to równica w nazwie dla innych również w przepisie. Z podanego przepisu wychodzi dwa duże talerze cienkich, kruchych faworków.
22 stycznia
14 stycznia
Owocowa chmurka
Malinowa chmurka to ciasto, które zawsze zaskakuje smakiem, aż dziwne, że istnieje jeszcze tyle ludzi którzy go nie zasmakowali. Ze względu na zaskoczenie jakie mnie spotkało, gdy szukałam malin w zamrażarce, które wyparowały postanowuiłam improwizować i powstała owocowa chmurka. Kruchy spód, duża ilość owoców w galaretce, śmietanowa masa, i obłedna beza. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie.
07 stycznia
Pasztet drobiowo-wieprzowo-wołowy
Święta, święta i po świętach. Uwielbiam czas około świąteczny, nie mniej jednak styczeń to ten czas kiedy można odpocząć, nabrać dystansu, powoli i spokojnie zacząć nowy rok.
Pasztet to "danie" bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół, obok innych swojskich wyrobów, pieczonych schabów, wędzonych karkówek i kiełbas. Idealnie pasuje na śniadanie czy kolację, ale warto pamiętać, że z takiego gotowego pasztetu możemy zrobić również farsz do pasztecików czy pierogów.