Rafaello przygotowane według mojego przepisu jest bardzo, bardzo smaczne, masa jest idealna, ani za rzadka ani za gęsta. Herbatniki na drugi dzień ładnie miękną i ciasto jest mięciutkie, rozpływające się w ustach.
3 paczki herbatników ok 200 gram
1 litr mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
200 gram masła
300 gram wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Z 1 litra mleka odlewamy 1 szklankę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem.
Budynie rozpuszczamy w pozostałym mleku i dodajemy do gotującego się mleka.
Cały czas mieszamy, gotujemy kilka minut, aż budyń dobrze zgęstnieje i odparuje. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia, studzimy. Garnek przykrywamy pokrywką w celu uniknięcia kożucha na budyniu.
Gdy budyń będzie już zimny, do dużej miski przekładamy masło, ucieramy na puszystą masę.
Następnie stopniowo dodajemy budyń, ciągle ucierając mikserem. Na koniec dodajemy do masy wiórki kokosowe. Dużą formę wykładamy herbatnikami, nakładamy ok. 1,5cm warstwę kremu.
I tak na przemian herbatniki i krem. U mnie powstały 3 warstwy herbatników i 2 warstwy kremu. Wierzch rafaello posypujemy wiórkami kokosowymi lub polewamy polewą czekoladową.
Ciasto przed podaniem należy dobrze chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz