Kruche ciasteczka czekoladą w środku, to szybka i bardzo smaczna przekąska. Idealna na deser czy do śniadaniowki na luch d szkoły czy pracy. Przygotujesz je bardzo szybko. Mało tego przepis jest idealny na wspólne wypieki z dzieciakami. Kilka składników, troche siekania i mieszania,
a później delektowania się do ostatniego okruszka;)
100 g masła
155 gram mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
80 gram brązowego cukru
30 gram białego cukru
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
150 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Na początek szykujemy 2 miski, jedną na suche składniki, drugą na mokre. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy.
W drugiej ucieramy masło na puszystą masę, dodajemy cukier biały i brązowy ciagle ucierając.
Po około 3-5 minutach dodajemy jajko, nie przerywając ucierania. Następnie dodajemy suche składniki z pierwszej miski. Mieszamy składniki ponownie mikserem. Na koniec siekamy czekoladę na drobne kawałeczki i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, ustawiając grzałki góra –dół.
Przygotowujemy 2 blachy od piekarnika wyłożone papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na jedną porcję układamy 9 ciastek. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są jeszcze miękkie, twardnieją podczas stygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz