03 lutego

Torcik Casablanca

Zapraszam po nową inspirację. W tym tygodniu coś słodkiego, wielowarstwowego ale wbrew pozorom zupełnie nie pracochłonnego. Każda warstwa to zupełnie inne składniki i smaki, nietypowy spód, ser, śmietanka i moje ukochane owoce w galaretce. Mam nadzieję, że moja propozycja posmakuje Wam równie bardzo jak moim gościom, którzy bardzo torcik chwalili. Spód mamy mocno słodki z wyczuwalnymi, chrupiącymi kawałkami sucharków. 
Masa serowa mało słodka, ale w połączeniu z dolną częścią w sam raz się skomponowała. 
Masa śmietanowa lekka jak piórko, idealnie ubita świetnie połączyła się z kwaskowatą górą, 
czyli galaretką z owocami.


Składniki na spód ciasta:
słoik Nutelli 400 gram 

masa serowa:
1 kostka twarogu
2 łyżki cukru pudru

krem śmietanowy:
200 ml śmietany 36% 
1 opakowanie mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Składniki na wierzch:
owoce z kompotu
1 galaretka przeźroczysta lub czerwona 
woda tyle, aby razem z kompotem osiągnąć 500 ml płynu




Przygotowanie: 
Paczkę sucharów zmielić mielimy w robocie kuchennym. Nutellę mieszamy razem z sucharami 
i wykładamy na spód blaszki. Ugniatamy dokładnie. 
Ser twarogowy ucieramy z cukrem pudrem i wykładamy na warstwę sucharów z nutellą. 
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem mascarpone i cukru pudru.
Wykładamy na warstwę serową.
Owoce z kompotu odcedzamy. Kompot wlewamy do garnka po wcześniejszym odmierzeniu. Dolewamy wody tak żeby było łącznie 500 ml płynu. Gotujemy. Wrzący kompot odstawiamy na 5 minut, po czym rozpuszczamy w nim galaretkę. Do tężejącej galaretki dodajemy owoce z kompotu. 
I wykładamy na masę śmietanową. Pamiętajcie nie wylewamy płynnej galaretki na ciasto,gdyż spłynie po bokach ciasta.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger