31 stycznia

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym firmy Krokus

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym firmy Krokus
W ostatnim czasie KROKUS wprowadził do swojej oferty trójpak z trzema doskonałymi przecierami: pomidorowym, ogórkowym i sosem "pół na pół" pomidory i chili - Kliknij. Przeciery stanowią doskonałą bazę do przygotowania pysznych zup, sosów i innych dań.  A w związku z tym że ogłosił też konkurs na wykorzystanie przynajmniej jednego z produktów postanowiłam zrobić pulpety w sosie...

31 stycznia

Zupa krem z pomidorów z makaronem i chipsem z jarmużu

Zupa krem z pomidorów z makaronem i chipsem z jarmużu
Smażycie latem własne przeciery pomidorowe? Bo ja tak i tym sposobem powstał własnie błyskawiczny krem  pomidorowy z makaronem i chipsem z jarmużu. Przygotowanie zajmuje może 15 minut włącznie z ugotowaniem makaronu. A jaki pyszny...  Przepis na przecier pomidorowy znajdziecie pod tym linkiem (klik). ...

31 stycznia

Koktajl jarmużowo - owocowy

Koktajl jarmużowo - owocowy
Bardzo lobię koktajle, chociaż nie przygotowuję ich zbyt często. Zazwyczaj robiłam koktajle owocowe, po raz pierwszy pokusiłam się o jarmuż i powiem wam że...PYCHA!!! Składniki: - 2 banany - 1 duża garść jarmużu - 1/2 dużego jabłka - 2 mandarynki - 1 szklanka mleka Wykonanie: Banany, jabłko i mandarynki obieramy ze skóry i oczyszczamy z pozostałości. Wkładamy...

31 stycznia

Potrawka z kurczaka z warzywami i czarnym makaronem

Potrawka z kurczaka z warzywami i czarnym makaronem
Pyszny polski makaron z atramentem z kałamarnicy, dostępny jest między innymi w asortymencie Biedronki, składa się on z : semoliny (kaszka z pszenicy durum) i atramentu z kałamarnicy.Dzięki zastosowaniu prawdziwego atramentu z kałamarnicy makaron po ugotowaniu nie barwi wody i pozostaje czarny.Czarny makaron idealnie nadaje się do owoców morza, ale również można go użyć do urozmaicenia codziennych...

30 stycznia

Szwedzkie bułeczki kardamonowe

Szwedzkie bułeczki kardamonowe
Mamy weekend a więc i Wypiekanie na śniadanie. W tym tygodniu inspiracja był pomysł i przepis z bloga Moje Wypieki . Jak sama o sobie mówi cyt."amatorka wypieków" ale patrząc na jej dania, zdjęcia czy same w sobie przepisy. To prawdziwe dzieła sztuki.  A więc w tym tygodniu zaszczyt przypadł "Kardemummabullar" czyli szwedzkie bułeczki z kardamonem. Plan na nie był od kilku dni, ale sprawa...

30 stycznia

Fotorelacja z Zakopanego 2016

Fotorelacja z Zakopanego 2016
Krótka fotorelacja z zimowego urlopu. Świetny wyjazd ze świetną ekipą. Pierwszy w takim gronie ale nie ostatani ;-) Kilka słów o samym Zakopanem. Przeurocze miasto położone u stóp Tatr, w Kotlinie Zakopiańskiej, nad kilkoma potokami. Jest najwyżej położonym miastem Polski. W granicach administracyjnych miasta znajduje się część Tatr, z najwyższym punktem jakim jest wierzchołek Świnicy – 2301...

22 stycznia

Skrzydełka w sosie własnym z nutą orzechową

Skrzydełka w sosie własnym z nutą orzechową
Składniki: - 10 szt skrzydełek z kurczaka - kilka kropli sosu piri piri - 2 łyżki miodu - 2 łyżki orzechów arachidowych - 1 łyżka pestek słonecznika - 1 łyżka oliwy Wykonanie: Skrzydełka myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. W osobnej znacznie mniejszej miseczce mieszamy miód, sos piri piri, oliwę, pestki słonecznika i drobno posiekane orzechy. Marynatę dodajemy do skrzydełek, dokładnie mieszamy,...

22 stycznia

Churros

Churros
Churros – tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański z ciasta parzonego w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. Posypuje się je cukrem pudrem lub cukrem pomieszanym z małą ilością cynamonu. Najsmaczniejsze świeżo usmażone posypane cukrem pudrem. Na zdjęcie tej smakowitej przekąski trafiłam gdzieś w internecie,...

16 stycznia

Faworki

Faworki
W starym przepiśniku mojej babci prawie każda gramatura podawana jest w garstkach albo łyżkach... tak, tak garstkach. Pewnie kiedyś nie było wagi, miarek i innych ułatwiających życie akcesoriów. Dlatego też postanowiłam odtworzyć jej przepisy na nowo. Nowe dzienne światło ujrzał przepis na chrust.  Składniki: - 10 łyżek mąki pszennej - 2,5 łyżki cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -...

16 stycznia

Pavlova

Pavlova
Pavlova – deser australijski i nowozelandzki, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini bądź owocami kiwi. Ja osobiście uważam że każde owoce do tego deseru są idealne. Moja torcik jest w wersji mini, ponieważ po usmażeniu chrustu zostało mi 3 białka i tak powstała moja pierwsza w życiu Pavlova ;-) ale...

15 stycznia

Spaghetti w sosie serowym z oscypka

Spaghetti w sosie serowym z oscypka
Jak wiadomo po wizycie w Zakopanem nie ma szans aby wrócić bez żurawiny czy sera. Nie wspomnę już o śliwowicy ;-) Z takimi też bagażami wróciliśmy i my 2 dni temu. Ale jeśli o serach już mowa to poza moimi ukochanymi oscypkami z grilla z żurawiną, myślałam jak można skomponować danie / deser z ich wykorzystaniem. Myślałam, myślałam i wymyśliłam... Składniki: - 300 g makaronu...

13 stycznia

Batoniki owsiane

Batoniki owsiane
Miały być krojone batoniki, a wyszły łamane ;-) chyba użyłam za mało miodu ;-( obiecuję na dniach zrobić ich nową wersję i zaktualizować przepis ;-) Wydawałoby się że to jedne z najłatwiejszych ciasteczek owsianych, wystarczy zmieszać składniki łyżką.Moje ciasteczka powstały głownie na bazie płatków owsianych błyskawicznych. Ale można je przygotować dosypując rozmaitych dodatków bakaliowych, mącznych...

13 stycznia

Ciasteczka ryżowe z nutą kokosu

Ciasteczka ryżowe z nutą kokosu
Płatki ryżowe są lekkie i puszyste, wprost wyśmienite na śniadanie dla dzieci i dla dorosłych. W dodatku szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ale poza śniadaniem jest wiele możliwości wykorzystania płatków np. robiąc zdrowe ciasteczka, które Zapewnią niezbędną energię do walki z zimową aurą za oknem ;-)Składniki: - 100 gram płatków ryżowych - 30 gram pestek dyni - 30 gram pestek słonecznika - 100 gram...

11 stycznia

Śledzie w zalewie octowej

Śledzie w zalewie octowej
...

11 stycznia

Sernik królewski

Sernik królewski
...

11 stycznia

Pasztet wieprzowo-wołowy

Pasztet wieprzowo-wołowy
Święta, święta i po świętach. A ponieważ w okresie świąteczno-noworocznym praca pochłonęła mój cały wolny czas, a przy okazji spadek energii zrobił swoje, przepisy na smakołyki będą pojawiać się teraz. Pasztet - to między innymi danie bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół, obok swojskich schabów, karkówek i kiełbas. Ale idealnie smakuje na śniadanie czy kolację, z takiego pasztetu możemy...

11 stycznia

Chleb z żytniej mieszanki

Chleb z żytniej mieszanki
W akcji "Ciasto na niedzięlę " smażyliśmy racuszki, to dlaczego by nie upiec chleba. Tym razem w akcji "Wypiekanie na śniadanie". Przepis na chleb pochodzi z bloga Smaki Alzacji ale ja nie byłabym sobą gdybym nie urozmaiciła czegoś, a tak naprawdę wszystkiego. Ponieważ nie miałam dostępnych skaldnikó na chleb bezglutenowy, postanowiłam kupić żytnią mieszankę. Może mi dziewczyny wybaczą ta calkowitą...

11 stycznia

Racuszki

Racuszki
Po bardzo długiej przerwie wracam do wspólnego wypiekania w akcji "Ciasto na niedziele"Dla przypomnienia akcja organizowana jest na facebooku, celem jest upieczenie wspólnie jakiegoś ciasta / ciasteczek / innych wypieków w weekend i zamieszczenie zdjęć oraz przepisu na blogu.  Tym razem padło na domowe racuszki, przepis podstawowy jest troszeczkę inny, ale ja postanowiłam go zmodyfikować o jabłko...
Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger