Składniki:
1 kg wołowiny, ja najczęściej używam szpondru wołowego
1 kg wieprzowiny ( łopatka, karkówka)
1/2 kg boczku wędzonego
200 gram wątróbki drobiowej
1 seler korzeń
3 duże marchewki
1 duża cebula
2 bułki
3 jajka
natka pietruszki, koper, seler naciowy
przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony, liść, ziele angielskie
Wykonanie:
Do garnka wkładamy pokrojone mięsa (poza wątróbką), obrane cebule, marchew, pietruszkę, liść laurowy, zielę i pieprz. Zalewamy wodą, tak by przykrywała mięso i gotujemy pod przykryciem ok. 2 godz., aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wkładamy na 15 minut wątróbkę.
Garnek zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do wystygnięcia.
Bułkę moczymy w mleku. Ugotowane mięsa wraz z bułką i jarzynami mielimy 1 raz przez maszynkę. Dodajemy żółtka, sól, pieprz, przyprawy, zioła i dobrze wyrabiamy ręką. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do wyrobionej masy, delikatnie mieszając.
Brytfannę wysmarowaną tłuszczem wypełniamy do prawie pełna masą mięsną (zostawiamy 2-3 cm na zwiększenie objętości), wstawiamy na 1-1,5 godz do piekarnika nagrzanego do temperatury 200˚C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz