30 października

Frużelina z winogron

Frużelina z winogron
Składniki:
- na 1 kg winogron
- 200 ml wody +50 ml
- 150 - 200 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie: Owoce umyć. włożyć do garnka, zasypać cukrem i wlać 200 ml wody i sok z cytryny. Całość podgrzewać, aż winogrona się rozgotują, ale nadal będą w kawałkach.

50 ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając, połączyć roztwór z gorącymi owocami. Frużelinę podgrzewać do zgęstnienia. Gorącą frużelinę przełożyć w słoiczki, zakręcić mocno i postawić do góry dnem, pozostawić tak do wystudzenia.


30 października

Polędwiczka wieprzowa w ostrym sosie z suszonych pomidorów

Polędwiczka wieprzowa w ostrym sosie z suszonych pomidorów
Składniki:
- 1 polędwiczka,waga do 500 gram
- 100 gram suszonych pomidorów
- 2 małe szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 30 %
- świeży tymianek
- sól, pieprz, mąka do oprószenia mięsa, olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry około 2 cm, dłonią rozbijamy kotlety. Oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na rumiany kolor. Mięso przekładamy do garnka, a na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną szalotkę, pokrojone w paski pomidory oraz posiekany czosnek. Zalewamy to śmietanką, dodajemy tymianek i przekładamy do mięsa. Dusimy, aż polędwiczka będzie miękka.


  

25 października

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe  z truskawkami

25 października

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

25 października

Placuszki z kaszą kukurydziana i makiem

Placuszki z kaszą kukurydziana i makiem

25 października

Kontakt

24 października

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa
Składniki:
- 500 g grzybów u mnie dzisiaj podgrzybki
- 2 łyżki masła
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 litr bulionu
- 200 ml śmietany kremówki
- garść natki pietruszki

Wykonanie:
Grzyby oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Małe grzybki zostawiamy w całości, duże kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni na maśle szklimy cebulę, następnie dodajemy grzyby i smażymy kilka minut. Bulion zagotowujemy, dodajemy grzyby i cebulę oraz natkę pietruszki. Gotujemy 15 minut, następnie dodajemy śmietankę. Zagotowujemy wszystko razem 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z ziemniakami lub makaronem.


24 października

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

22 października

Cytrynowe ciasto jogurtowe

Cytrynowe ciasto jogurtowe

22 października

Krem z kalafiora z prażonym boczkiem

Krem z kalafiora z prażonym boczkiem
Składniki:
- 1 kalafior 500-600 gram
- mały kubek śmietanki 30%
- 2 łyżki masło
- 500 ml bulionu

Wykonanie:
Kalafior myjemy i osuszamy, rozdzielamy na mniejsze części. Dusimy na maśle 10-15 minut, następnie zalewamy bulionem . Gotujemy kalafior do miękkości, doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie ulubionymi przyprawami. Blendujemy. Aby krem uzyskał taki delikatny, aksamitny posmak dodajemy mały kubek śmietanki 30%. Krem świetnie smakuje z plastrem prażonego boczku na patelni grillowej.



19 października

Kotleciki rybne

Kotleciki rybne
Składniki:
- 2 rybne filety, u mnie miruna
- 1 jajko
- 3 plastry suszonych pomidorów 
- świeże zioła np.koperek, kolendra
- bułka tarta

Wykonanie:
Rybne filety pokroić w drobną kosteczke, dodać jajko, świeże zioła i posiekane suszone pomidory, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić zwartą masę, jeśli za rzadka podsypac bułką tartą. Smażyć kotleciki na rozgrzanym oleju.



18 października

Anyżowy krem z dyni hokkaido

Anyżowy krem z dyni hokkaido
Pierwszy raz zrobiłam krem z innej dyni, w tym roku dynię piżmową zamieniłam na hokkaido.
Jest pyszna w smaku i nie trzeba jej obierać ze skórki, dzięki temu kolor kremu jest cudny. Dodatkowo ma świetny słodki posmaczek. Przygotowanie jej jest zaskakująco proste.

Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 400 ml wody
- 3 gwiazdki anyżu
- 100 ml śmietanki
- sól, pieprz, natka pietruszki lub inne zioła

Przygotowanie:
Dynię pokrojona układamy na blaszce, obficie spryskujemy oliwą z oliwek, zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15 minut. Zawartość blaszki przekładamy do garnka, gotujemy kilka minut w 400 ml wody z przyprawami i anyżem. Następnie wyjmujemy anyż i przekładamy do blendera, dolewamy podgrzaną śmietankę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.







18 października

3 bit - niebo w gębie

3 bit - niebo w gębie

16 października

Zasmażane buraczki

Zasmażane buraczki
Składniki:
- 1,5 kg buraków
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- cukier w zależności od słodyczy buraka i naszym upodobań smakowych

Wykonanie:
Buraki pieczemy w piekarniku 1-1,5 godz w zależności od wielkości, w  temperaturze 180-200 stopni. Po wystudzeniu ścieramy na grubych oczkach. Przekładamy go garnka, dodajemy szklankę mleka i 2 łyżki masła, odrobinę soli do smaku, pieprz i dużo cukru. Uwielbiam na słodko buraczki. Zasmażamy do miękkości, aż buraczki wchłoną masło i mleko.


14 października

Makaron z kurczakiem i feta

Makaron z kurczakiem i feta
Składniki:
- 500 gram piersi z kurczaka
- 1 opakowanie fety
- 2 garście świeżego szpinaku
- 300 ml słodkiej śmietany 30 %
- sól
- pieprz
- makaron duże rurki

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Szpinak siekamy, a fetę rozgniatamy na mniejsze kawałeczki. Doprawiamy pieprzem. Makaron grube rurki nadziewamy wymieszanym farszem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy śmietanką. Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni.




14 października

Serowa zupa krem z selerową nutą

Serowa zupa krem z selerową nutą
Składniki:
- 1 duży por
- 3 pałki selera naciowego
- 3 serki topione z szynka po 100 gram
- sól, pieprz
- Groszek ptysiowy

Wykonanie:
Pora z selerem gotujemy do miękkości w wodzie z solą i pieprzem. Ok 600 ml wody. Następnie dodajemy serki topione, mieszamy aż się rozpuszczą. Całą zawartość blendujemy na gładki krem. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, u mnie to było chili. Podajemy z groszkiem ptysiowym.



14 października

Krem z pieczonych buraków z prażoną cebulką

Krem z pieczonych buraków z prażoną cebulką
Zupy kremy to coś co uwielbiam, gotuję je z różnych warzyw białych, zielonych, korzennych, na gorąco i na zimno.
Dzisiejsza odsłona to krem z pieczonych buraków. Buraki są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają dużo witaminy C i B1, są także cennym źródłem  wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Dzięki temu działają odkwaszająco. Więc tylko wykorzystywać je w swojej kuchni jak najczęściej.




Składniki:
- ok.1 kg buraków
- pół cebuli
- 1 łyżka masła
- 1-1,5 litra bulionu
- sól, pieprz
- cebulka prażona

Wykonanie:
Buraki czyścimy,osuszamy. Każdego buraka owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w 180 stopniach przez ok. 1,5 - 2 godziny. Po wystudzeniu obieramy buraki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle. Dodajemy 1 litr bulionu i buraki pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy wszystko ok. 15 minut, miksujemy blenderem. Dolewamy resztę bulionu, ale stopniowo żeby zupa nie wyszła za rzadka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy prażoną cebulką.


14 października

Omlet

Omlet
Postanowiłam założyć na blogu nowy dział - Pomysł na śniadanie... W ostatnim czasie dużo pojawia się takich pomysłów, więc szkoda aby zginęły w gąszczu innych propozycji.

08 października

Krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy
Pieczarki są pyszne pod każdą postacią. Duszone do mięs. Kapelusze pieczarek nadziewane mięsem lub serem idealne jako dodatek do obiadu lub na grilla. Pieczarka w zapiekance, pizzy nieodłączny składnik. Jajecznica z pieczarkami na maśle idealny pomysł na śniadanie. Smacznie i pożywnie. A dzisiaj proponuję... Krem z podsmażonych ma masełku pieczarek...

Składniki:
- 300 gram pieczarek
- łyżka masła
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz

Wykonanie:
Pieczarki oczyszczamy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Cebule również kroimy np. w talarki. Rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy cebule a następnie po 2-3 minutach dokładamy pieczarki. Dusimy wszystko kilka minut. Zalewamy bulionem ewentualnie wodą, na początek około 500 ml. Blendujemy na gładki krem. Jeśli krem jest za gęsty a na pewno będzie dolewamy wody. Ja na tą ilość składników użyłam około 800 ml bulionu.

08 października

Domowy sos pomidorowo - paprykowy

Składniki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 2 papryki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka octu
- pieprz do smaku
- duża szczypta chili

Wykonanie:
Pomidory sparzmy, obieramy ze skóry oraz wydrążamy pestki. Paprykę myjemy i czyścimy z pestek. Następnie pomidory i paprykę gotujemy w garnku do czasu aż będą miały konsystencje takiej bardzo gęstej papki. W między czasie dodajemy sól i ocet. Przecieramy przez sito aby pozbyć się jakiś pozostałości (pestki, skórki). Doprawiamy pieprzem i chili. Blendujemy aby dokładnie składniki wymieszać i sos miał idealną konsystencje kremu.

08 października

Parówki z mozarellą i jajkiem

Parówki z mozarellą i jajkiem
Pomysł na śniadanie... bardzo proszę - smacznie i pożywnie ;-) Dokładnego przepisu na to danie nie ma, wszystko zależy od waszych smaków i inwencji twórczej ;-)

05 października

Chałwa

Chałwa
Składniki:
- 200 gram słonecznika łuskanego
- 3 łyżeczki miodu

Wykonanie:
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, po przestudzeniu blendujemy. Łączymy z 3 łyżeczkami miodu. Formujemy batoniki i schładzamy w lodówce kilka godzin.













05 października

Domowy keczup z dyni

Domowy keczup z dyni
Składniki:
2,5-3 kg dyni
1/2 kg cebuli 
łyżka soli
1 szk. cukru, ewentualnie dosypać jeśli za mało
3 ząbki czosnku 
po łyżeczce papryki słodkiej,ostrej i pieprzu 
600 g koncentratu 
2 łyżki bazyli
szklanka octu 

Wykonanie: 
Dynię i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, zasypujemy solą i zostawiamy na kilka godzin godzin, nie odlewamy soku. Dodajemy cukier i gotujemy 20 minut, następnie dodajemy czosnek, papryki, pieprz, koncentrat, bazylię. Wszystko razem mieszamy i gotujemy 10 minut, miksujemy, dodajemy ocet. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.




04 października

Szczupak z piekarnika z warzywami, na musie z kalafiora

Szczupak z piekarnika z warzywami, na musie z kalafiora
Esox lucius czyli szczupak pospolity – gatunek szeroko rozprzestrzenionej, drapieżnej ryby z rodziny szczupakowatych.Mięso szczupaka jest wysoko cenione, szczególnie w Europie Środkowej i Południowej, trudne jednak do porcjowania w taki sposób, by uniknąć pozostawienia w mięsie ości.

Składniki:
- 1 szczupak, waga do 1 kg (czym mniejszy tym lepszy)
- olej z pestek winogron do smażenia/pieczenia (ja używam głownie Monini)
- ulubione warzywa, u mnie brokuł, marchew, cukinia, kukurydza z puszki, papryka, papryczka chili
- przyprawy, tym razem suszone zioła prowansalskie
- 1/2 głowy kalafiora
- 100 ml śmietanki 30 %
- łyżka masła
- sól, pieprz

Wykonanie:
Rybę, oczyszczamy, osuszamy i filetujemy. Nacieramy przyprawami z obu stron i przekładamy do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w talarki, skrapiamy dobrej jakości olejem z pestek winogron i pieczemy 40 minut (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 160 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika przykrywamy naczynie folią aluminiową, wtedy szczupak jest bardziej soczysty.

Produkty smażone lub pieczone na oleju z pestek zachowują delikatny smak, są lekkie i chrupiące. Olej jest praktycznie bezwonny, w związku z czym nie zmienia naturalnego smaku przygotowywanej potrawy i nie nadaje tłustego posmaku.

Mus z kalafiora: kalafiora podsmażamy na maśle, następnie zalewamy 150 ml wody ( idealny byłby bulion drobiowy), dusimy 10-15 minut. Blendujemy aż uzyskamy delikatny krem, dodajemy śmietankę. Zagotowujemy, ewentualnie jeśli wyszedł na za rzadki odparowujemy.


                            


Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger