Zupy kremy to coś co uwielbiam, gotuję je z różnych warzyw białych, zielonych, korzennych, na gorąco i na zimno.
Dzisiejsza odsłona to krem z pieczonych buraków. Buraki są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają dużo witaminy C i B1, są także cennym źródłem wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Dzięki temu działają odkwaszająco. Więc tylko wykorzystywać je w swojej kuchni jak najczęściej.
Składniki:
- ok.1 kg buraków
- pół cebuli
- 1 łyżka masła
- 1-1,5 litra bulionu
- sól, pieprz
- cebulka prażona
Wykonanie:
Buraki czyścimy,osuszamy. Każdego buraka owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w 180 stopniach przez ok. 1,5 - 2 godziny. Po wystudzeniu obieramy buraki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle. Dodajemy 1 litr bulionu i buraki pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy wszystko ok. 15 minut, miksujemy blenderem. Dolewamy resztę bulionu, ale stopniowo żeby zupa nie wyszła za rzadka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy prażoną cebulką.
- pół cebuli
- 1 łyżka masła
- 1-1,5 litra bulionu
- sól, pieprz
- cebulka prażona
Wykonanie:
Buraki czyścimy,osuszamy. Każdego buraka owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w 180 stopniach przez ok. 1,5 - 2 godziny. Po wystudzeniu obieramy buraki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle. Dodajemy 1 litr bulionu i buraki pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy wszystko ok. 15 minut, miksujemy blenderem. Dolewamy resztę bulionu, ale stopniowo żeby zupa nie wyszła za rzadka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy prażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz