Jest pyszna w smaku i nie trzeba jej obierać ze skórki, dzięki temu kolor kremu jest cudny. Dodatkowo ma świetny słodki posmaczek. Przygotowanie jej jest zaskakująco proste.
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 1 dynia hokkaido
- 400 ml wody
- 3 gwiazdki anyżu
- 100 ml śmietanki
- sól, pieprz, natka pietruszki lub inne zioła
- 3 gwiazdki anyżu
- 100 ml śmietanki
- sól, pieprz, natka pietruszki lub inne zioła
Przygotowanie:
Dynię pokrojona układamy na blaszce, obficie spryskujemy oliwą z oliwek, zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15 minut. Zawartość blaszki przekładamy do garnka, gotujemy kilka minut w 400 ml wody z przyprawami i anyżem. Następnie wyjmujemy anyż i przekładamy do blendera, dolewamy podgrzaną śmietankę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Cudowny krem. Uwielbiam takie zupy. Wspaniały przepis :-)
OdpowiedzUsuńCudowny krem. Uwielbiam takie zupy. Wspaniały przepis :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje ;-) mam w planach jeszcze jeden bardziej rozgrzewający ;-)
Usuńkrem <3
OdpowiedzUsuń;-*
Usuń