Kubeczek po jogurcie wykorzystujemy do odmierzenia reszty składników.
Składniki:
- 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego
- 3 kubeczki mąki
- 1 kubeczek cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 kubeczek oleju roślinnego
- sok z połowy cytryny
Lukier:
- pól szklanki cukru pudru
- 3 łyżki ciepłego soku z cytryny
Wykonanie:
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 kubeczek oleju roślinnego
- sok z połowy cytryny
Lukier:
- pól szklanki cukru pudru
- 3 łyżki ciepłego soku z cytryny
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z resztą składników na jednolitą masę. Wyłkladamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 21 - 22 cm i pieczemy przez około 40 minut a najlepiej do suchego patyczka.
Pyszne ciasto jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo łatwe ciasto!:) Można dać swoją polewę, mąkę razową i mamy zdrowe deseryndla kilku osób ;)
OdpowiedzUsuńTeż lubię gotować :D
Dziękuję dziewczyny 😘 Bardzo proste i Smaczne i zawsze się udaje 😃
OdpowiedzUsuńWpadnę tam do Ciebie niedługo!
OdpowiedzUsuńi chce widzieć to cudeńko :d
Bardzo apetyczne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje i zapraszam wszystkich na moje ciacho ;-)
OdpowiedzUsuńczemu ciasto cytrynowe?w skladnikach nie ma cytryny...
OdpowiedzUsuńDzięki za sugestie, rzeczywiście zapomniałam napisać o soku z cytryny, znajduje się on i w cieście i w lukrze.
Usuń