Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, tofu, i ziarna sezamowego.
W ostatnich latach sushi stało się bardzo popularne. Powstaje coraz więcej lokali serwujących te smakołyki, ale coraz chętniej przygotowujemy je w domu. W produkty do sushi możemy zaopatrzyć się w specjalistycznych sklepach, ale również w dużych marketach na dziale
z produktami egzotycznymi możemy kupić dodatki do stworzenia domowego sushi.
Przygotowanie sushi wydaje się być skomplikowane, ale to tylko pozory.
W rzeczywistości zrobienie tej pysznej potrawy wcale nie jest takie trudne.
Warto wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów sushi. Wszystkie są przepyszne, ale różnią się od siebie wyglądem i smakiem.
TEMAKI - rolka zwijana na kształt rożka;
SUSHI - kulka ryżu otoczona tasiemką z wodorostów, wypełniona rybą lub owocami morza;
NIGIRI - wałeczek ryżu, na który nałożony jest kawałek ryby z wodorostem w środku;
SASHIMI - Platy surowej ryby podawane z wasabi i imbirem;
FUTOMAKI - duża rolka, często z dodatkiem grzybów, mało ryżu, dużo wypełnienia
MAKI - zobaczymy niżej, gdyż na nie podajemy wam przepis.