29 marca

Ekspresowa zupa fasolowa

Ekspresowa zupa fasolowa
Zapraszam dzisiaj po przepis na zupę fasolową. Gęstą, sytą, z ziemniakami, fasolą i majerankiem. 
Ta wersja fasolowej jest błyskawiczna, dzięki użyciu fasoli konserwowej nasza zupa będzie gotowa w 30 minut. 
My nie przepadamy za zupami gotowanymi na mięsnym wywarze ale jeśli macie ochotę, możecie  zupę ugotować na mięsie np.żeberkach. 

24 marca

Ciasteczka owsiane z suszoną śliwką

Ciasteczka owsiane z suszoną śliwką
Pogoda coraz piękniejsza na dworze, niedługo zaczną się pikniki, długie spacery i wypady nad jeziora a wtedy nie może zabraknąć nam jakichś domowych smakołyków. Pierwszą z takich propozycji mogą być ciasteczka, przepis na nie znalazłam na blogu Justyny Tysia Gotuje, a tam jest istny raj takich owsianych ciasteczek, myślę że jak wpadniecie do niej to zostaniecie na dłużej :) A tymczasem przygotujcie kilka składników, jakieś suszone owoce np.śliwki, które poza smakowymi walorami suszone śliwki wspomagają trawienie i zapobiegają wchłanianiu cholesterolu. Z kolei zawarty w owocach potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi, często towarzyszące schorzeniom układu sercowo-naczyniowego. W suszonych śliwkach znajduje się również mnóstwo przeciwutleniaczy, które działają antynowotworowo i pomagają zachować piękną i zdrową skórę.


19 marca

Szparagi zapiekane pod beszamelem

Szparagi zapiekane pod beszamelem
Szparagi, temat bardzo wdzięczny wiosną ale jak każde warzywo ma swoich zwolenników 
i przeciwników. Szparagi poza tym, że są po prostu pyszne, można je przygotować na wiele sposobów, o czym się przekonacie sami. Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają sporo kwasu foliowego, witaminy C i E oraz beta-karotenu a także wapń, fosfor, potas, asparagina i błonnik. To niesamowite, że jedząc warzywa a głównie to jedno warzywo wzmacniamy kondycję kości, zębów, skóry, włosów, paznokci czy też wspomagamy pracę nerek i odpowiednie nawodnienie organizmu.

16 marca

Babeczki z masą krówkową

Babeczki z masą krówkową
Szukacie propozycji na weekendowy deser? Już Wam podpowiadam.
Może zrobicie babeczki z niespodzianką?
Mogą to być owoce, czekolada czy tak jak u nas masa krówkowa!
Proste, szybkie, smaczne, nie ma nad czym się zastanawiać. 
Z pomocą masy krówkowej HELIO o smaku advocata w parę chwil wyczarujemy pyszne babeczki czy inne desery. A, że jutro ma być w Polsce bardzo ładna pogoda, nawet 20 stopni takie babeczki możemy zabrać ze sobą na spacer, usiąść na łonie natury i cieszyć się słońcem ;)

15 marca

Sushi krok po kroku

Sushi krok po kroku
Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, tofu, i ziarna sezamowego.

W ostatnich latach sushi stało się bardzo popularne. Powstaje coraz więcej lokali serwujących te smakołyki, ale coraz chętniej przygotowujemy je w domu. W produkty do sushi możemy zaopatrzyć się w specjalistycznych sklepach, ale również w dużych marketach na dziale 
z produktami egzotycznymi możemy kupić dodatki do stworzenia domowego sushi. 
Przygotowanie sushi wydaje się być skomplikowane, ale to tylko pozory. 
W rzeczywistości zrobienie tej pysznej potrawy wcale nie jest takie trudne.

Warto wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów sushi. Wszystkie są przepyszne, ale różnią się od siebie wyglądem i smakiem.
TEMAKI - rolka zwijana na kształt rożka;
SUSHI - kulka ryżu otoczona tasiemką z wodorostów, wypełniona rybą lub owocami morza;
NIGIRI - wałeczek ryżu, na który nałożony jest kawałek ryby z wodorostem w środku;
SASHIMI - Platy surowej ryby podawane z wasabi i imbirem;
FUTOMAKI - duża rolka, często z dodatkiem grzybów, mało ryżu, dużo wypełnienia
MAKI - zobaczymy niżej, gdyż na nie podajemy wam przepis.

02 marca

Çılbır, czyli jajka po turecku

Çılbır, czyli jajka po turecku
Przy sobocie mam dla Was przepis na rewelacyjne śniadanie. Możecie je zaserwować już dziś lub przygotować składniki na jutro. Wykwintne śniadanie które nie zajmie więcej niż 20 minut, wchodzicie w to?
Danie bardzo proste a jakże efektowne. Schłodzony grecki jogurt z dodatkiem czosnku,płynne jajko i świeże pieczywo, to połączenie to po prostu niebo w gębie.
Powiem Wam, że takie jajka to też świetna propozycja na wielkanocny stół!

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger