Do przygotowania koncentratu pomidorowego nadaje się tak naprawdę każda odmiana pomidorów, nie mniej jednak najlepsze są jędrne i mięsiste,. Moja ulubiona odmiana to lima.
Dodatkowo aby skrócić czas przygotowania koncentratu, opanowałam świetną metodę - pomidory pieczemy,a następnie pozostawiamy do wystudzenia.
Składniki:
10 kg dojrzałych pomidorów np.lima
3 łyżki soli
cukier ok 2-3 łyżek
łyżka oleju na każdy słoik koncentratu
Przygotowanie:
Pomidory pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok 20 minut, zostawiamy do wystygnięcia a następnie obieramy ze skóry oraz wydrążamy pestki.
Przekładamy do garnka dodajemy sól i gotujemy a raczej odparowujemy aby uzyskać wymaganą gęstość. Pomidory gotuję ok 30 minut pod przykryciem. Następnie blendujemy na gładki krem.
Opcjonalnie razem z solą dodajemy cukier.
Zblendowany przecier pomidorowy gotujemy jeszcze ok 30 minut do ponownego odparowania.
Przekładamy do słoiczków, na wierzch każdego słoika pełnego przecieru nakładamy łyżkę oleju, zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz