Owocowa chmurka, deser bardzo pyszny i uroczy zarazem. W każdej wersji tak samo świetnie smakuje. Jako deser w pucharku zrobi wrażenie na niejednym przyjęciu.
mrożone owoce: maliny, truskawki, borówka, czerwona porzeczka
1 galaretka owocowa lub przeźroczysta
400 ml wody
500 gram mascarpone
100-150 gram jagód
2 łyżki cukru pudru
bita śmietana, najlepiej bez cukru
domowe bezy
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy zamrożone owoce,dzięki czemu galaretka prawie od razu tężeje. Przekładamy do pucharków.
Mascarpone ubijamy z jagodami i cukrem pudrem. Puszystą masę przekładamy do pucharków,
na galaretkę.
Następna warstwa to bita śmietana i domowe bezy, przygotowane z tego przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz