Kebab to potrawa kuchni orientalnej.W Polsce najbardziej popularną jego formą jest danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego lub mieszanego podawanych w tortilli lub picie wraz z surówkami. Całość polewa się sosami z różnym stopniem ostrości. Dla wielbicieli tego typu fast food'a, mam propozycję i przepis na przygotowanie we własnym domu.
- 1 kg piersi z kurczaka300 g gęstego jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju1 łyżka słodkiej papryki1/3 łyżeczki mielonego cynamonu i imbiru1/2 łyżeczki mielonego kuminu1 łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżka miodu
- folia aluminiowa
- ogrodmny ziemniak
- 3 patyczki od szaszłyków
- Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania marynaty jogurtowej. Jogurt mieszamy z przyprawami czyli utartym czosnkiem, papryką, cynamonem, imbirem, kminem, koncentratem pomidorowym oraz solą, pieprzem i miodem.
- Mięso kroimy na kilka kotletów, rozbijamy tłuczkiem żeby było cieńsze i zwiększyło swoją objętość. Następnie przekładamy mięso w marynatę, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Najpierw przygotowujemy stelaż wbijając w ogromnego ziemniaka owiniętego w folię aluminiową patyki od szaszłyków ostrzem w górę.
- Następnie nadziewamy mięso na patyki, budując wierzę ;)
- Naszą budowlę wkładamy na dolną półkę do zimnego piekarnika, ustawiamy grzałkę góra - doł
- w 180 stopniach. Pieczemy przez 90 minut.
- Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut do tzw. ostygnięcia mięska, aby najlepsze czyli soki zostały w środku.
- Serwujemy z ulubionymi warzywami, sosami i pitą lub tortillą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz