Delikatna, efektownie wyglądająca zupa krem z zielonego groszku. Jest najsmaczniejsza ze świeżych warzyw, ale po sezonie możecie ją także zrobić z groszku mrożonego.
Kremowa dzięki śmietance i aromatyczna dzięki serom.
1,5 - 2 litry wody
500 gram groszku zielonego
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 duży ziemniak
200 gram sera pleśniowego
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
ok 100 gram serka topionego
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obieramy z łupin czosnek, ziemniaka i cebulę. Kroimy w kostkę warzywa.
W dużym garnku na maśle przesmażamy cebulę, czosnek, groszek. Dodajemy pokrojone ziemniaki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzywa. Dodajemy natkę pietruszki i koperek.
Następnie dodajemy sery.
Kiedy warzywa będą miękkie, a ser się rozpuści całość miksujemy na jednolity krem dodając śmietanę.
Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy grzankami ziołowymi i np. serem pleśniowym, lub uprażonymi pestkami dyni.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz