Powoli zaczynamy przygotowania do Świąt Wielkanocnych! Serie przepisów z tej okazji rozpoczną drobiowe jajeczka w galarecie;) Robiliście już kiedyś takie? Nie??!
Zróbcie koniecznie na te Święta efekt gwarantowany!
10 wydmuszek z jajek
2 duże udka z kurczaka
włoszczyzna
8-9 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu
warzywa do dekoracji kukurydza,groszek,marchewka,natka pietruszki
1,5-2 l wody
sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
Przygotowanie:
Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka.
Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy wrzątkiem aby wyparzyć. Wodę wylewamy
i zostawiamy do wysuszenia.
Mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny
i przypraw do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do wystygnięcia.
Wywar przecedzamy na sitku. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Mięso drobno pokroimy i wkładamy delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.
Zalewamy przygotowanym wywarem i odstawiamy do zastygnięcia.
Obieramy tak jak zwykłe jajko. Układamy na półmisku. Efekt murowany!
Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w tej zakładce.
Zapraszam również do polubienia mojego fanpaga na Facebook'u .
muszę skorzystac z przepisu bo bardzo fajnie wyglądają
OdpowiedzUsuńbardzo proszę;)
UsuńAle fajne takie jajeczka :D Bardzo lubimy galaretę gdzie jest mnóstwo warzyw :)
OdpowiedzUsuńmy też ;) i mięcho!!! ;)
Usuńekstra pomysł!
OdpowiedzUsuńskorzystałam z przepisu i zrobiłam. Wyglądają świetnie. Pozdrawiam i Radosnych świat życze
OdpowiedzUsuń