Jeśli szukacie pomysłu na szybki obiad zapraszam do mnie ;) Dzisiejsza propozycja w sam raz na lekki, niedzielny obiad w piękny, słoneczny dzień ;)
Składniki:
1 młoda kapusta
1 marchewka
sól i czarny pieprz do smaku
3 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
dużo koperku świeżego
zasmażka:
masło
mąka
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy w cienkie paseczki. Przekładamy do garnka, następnie dodajemy marchew startą na grubych oczkach.
Wlewamy wodę, ilość tak maksymalnie do połowy kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy listki i ziele.
Dusimy pod przykryciem przez 20 minut.
Ilość wody jak i zasmażki czyli masła i mąki jest zależna od wielkości kapusty.
Na główkę kapusty wielkości klasycznego melona użyłam około 50 gram masła i 1 łyżkę mąki.
Na patelni rozpuszczamy masło, do rozgrzanego masła dodajemy mąkę i zasmażamy na taki kremowy kolor kilka minut na małym ogniu. Dodajemy do mąki, w tym momencie dodajemy również świeży koperek. Mieszamy całość, dusimy około 10 minut i gotowe.
Oj z koperkiem smakuje wyśmienicie <3
OdpowiedzUsuńa jak tam u Was, gotowałyście już kapustkę?
Usuń