Składniki:
- 100 gram ryżu jaśminowego
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 jabłka
- 100 - 150 ml mleka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż gotujemy ze szczyptą soli, nie odparowujemy, jeśli zostanie trochę wody to nawet lepiej. Wkładamy do kielicha miksera, wlewamy mleko i miksujemy.
Jabłka myjemy, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do masy ryżowej, dodajemy również mąkę, jajko, cukier i mieszamy. Jeśli jest potrzeba, dodaję jeszcze trochę mleka lub mąki. Wszystko zależy od soczystości jabłek.
Olej rozgrzewamy na patelni i nakładamy ciasto łyżką. Spłaszczamy aby nie były za grube. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć z tłuszczu.
#Zaryżykuj #UncleBens #wyzwanie #ryż #konkurs
#Zaryżykuj #UncleBens #wyzwanie #ryż #konkurs
Świetny patent! Takich placuszków jeszcze nie jadłam, przepis na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam są banalne ale pyszne;) Dzięki konkursowi Uncle Bens i Joseph Seeletso odkryłam inne, nowe możliwości z wykorzystaniem ryżu;)
OdpowiedzUsuń