Przepis zaczerpnęłam z bloga Veggieola. Zajrzyjcie tam koniecznie, blog pełen inspiracji na dania vege, a nawet bezglutenowe.
Składniki:
- 100 gram kaszy jaglanej np.ze sklepu zielona esencja
- 250 ml śmietany roślinnej
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- odrobina oleju do wysmarowania formy
- rabarbar
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu, studzimy, miksujemy na gładko z pozostałymi składnikami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wykładamy do posmarowanego olejem naczynia na tarte. Układamy na wierzchu pokrojony rabarbar.
Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku, około 30- 40 minut przy temperaturze 180 ˚C. W zależności od piekarnika.
Wspólnie wypiekały:
i Beata Rzepka oraz Lidia Wesolowska
Super pomysł.trza kiedy wypróbować.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDzięki Bożenko, do następnego ;)
Usuńświetny pomysł na wykorzystanie rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html
Dziękuję;-) Rabarbar jak rabarbar ale kasza z wanilią była pyszna, jeszcze czuję jej smak;)
UsuńŚwietny patent na ciasto jaglane! zabieram do wypróbowania przy najbliższej okazji :) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńWiedziałam że was zaskoczę;-) haha. Dziękuję Asiu, do następnego ;) Buźka.
UsuńŚwietny pomysł na przemycenie zdrowych produktów:) Dziękuję za wspólne pieczenie! Pozdrawiam Magda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńO super pomysł, zrobię sobie :-) Dzięki za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana;)
UsuńSuper pomysł! Zastanawiam się, czy na mleku roślinnym byłoby równie udane?
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
Myślę że na mleku również będzie pyszne tylko mniejszą ilość należy użyć mleka niż śmietany.
UsuńFaktycznie bardzo ciekawa propozycja. Ciasta jaglane są fajne i zdrowe. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
Usuńjaglanych słodkości dotąd nie próbowałam, muszę to chyba wreszcie nadrobić! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
UsuńJejku, jak mi miło, że mój przepis Cię zainspirował. Zajrzałam tu przypadkiem i odkryłam taką niespodziankę, dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę;) twój blog to po prostu skarbnica inspiracji więc nie można przejść obok bezczynnie ;-)
Usuń