- duża garść szczawiu
- 1 duży ziemniak- 1 litry bulionu warzywnego lub wody
- 1 cebula szalotka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- 3 jajka przepiórcze
Przyrządzanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną szalotkę i szklimy ją. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy posiekany szczaw i gotujemy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Miksujemy wszystko na gładki krem. Śmietanę solimy, pieprzymy, mieszamy z łyżką gorącej zupy. Stopniowo dodajemy do zupy.
Gotujemy jajka przepiórcze na twardo.
Mniam apetyczna zupka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana;-)
OdpowiedzUsuń