W tym tygodniu w akcji " Ciasto na niedzielę" pomysłem przewodnim było ciasto na niedzielę. Więc moja napoleonka jest z dodatkiem herbatników zamiast półfrancuskiego ciasta.
Składniki:
- 100 gram ryżu jaśminowego
- 300 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 200 gram masła
- 2 łyżki cukru
- 2 małe opakowania herbatników
- 1 opakowanie polewy czekoladowej Gellwe
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na mleku 12-15 minut z dodatkiem laski wanilii. Laskę wanilii przecinamy na pół, wydrążamy ziarenka następnie wrzucamy wszystko do gotującego się ryżu. Po ugotowaniu wyjmujemy łupinki wanilii i wyrzucamy. Ugotowany ryż blendujemy. Po wystudzeniu masę ryżową ucieramy z masłem, aż uzyska jednolitą konsystencję.
Następnie spód formy lub talerza wykładamy herbatnikami. Ciastka smarujemy masą ryżową, a wierzch również przykrywamy ciastkami i polewamy polewą czekoladową. Ciasto chłodzimy w lodówce.
Zajrzycie również do dziewczyn:Szóste niebo, Grunt to przepis ,Ewusiowe smaki , Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni ,Ciasteczkowy potwór, Izioni smaki, EsmeraldaZeSmakiem, Moje domowe kucharzenie, Kulinarna Maniusia i Marcepanowy Kącik
Świetny pomysł na ciasto z ryżem! Dzięki za wspólne "pieczenie" bez pieczenia ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje Asiu ;-)
UsuńWSPANIAŁY PRZEPIS, DZIĘKUJĘ ZA WSPÓLNY WEEKEND ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje ;-)
UsuńBardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuje. Dziękuje za wspólne nie pieczenie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje ;-) smakoszom mniej słodkich wypieków na pewno posmakuje, a tym co lubią bardziej słodkie proponuję dosłodzić troszkę;-)
UsuńBrzmi fajnie :) dziękuję za wspólne wydarzenie i do następnego :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje ;-)
UsuńOooo,nowa napoleonka, chętnie wypróbuję. Dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje ;-)
UsuńMhm..muszę kiedy zrobić..dzięki za wspólną zabawę i przepraszam , że dopiero teraz piszę..pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje Bożenko ;-)nic się nie dzieje, bawimy się prawie co weekend;-)
Usuń