- 250 – 300 g kiszonej kapusty
- 6 grzybów suszonych
- 2 litry wywaru mięsnego
- 1 marchew
- 1/2 korzenia pietruszki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- cebula
- 4 średnie ziemniaki
- sól,świeżo zmielony pieprz,
Wykonanie:
Suszone grzyby opłukujemy, zalewamy wrzącą wodą odstawiamy na 2-3 godziny. Pokrojone drobno ziemniaki gotujemy do miękkości w osobnym garnku. Wywar z mięsa gotujemy, szumujemy, następnie dodajemy warzywa i przyprawy, gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną wrzucamy do wywaru, gotujemy również do jej miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy ugotowane ziemniaki i posiekaną, przesmażoną na oleju cebulę. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz