Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- gotowy sos curry
- sól, pieprz do smaku
- 150 gram czarnego ryżu
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na patelni na rumiany kolor, dodajemy sos curry, sól, pieprz.
Ryż: i tu się sprawa komplikuje. Przyznam się, że gotowałam dziki ryż po raz pierwszy. Stojąc przez co najmniej 30 minut przy garnku. Ryż należy wypłukać pod bieżącą wodą aby usunąć nadmiar skrobi, przez co nie będzie się sklejał. Ryż gotował się 40-50 minut, a jeżeli chodzi o ilość wody myślę że 2 -3 szklanki na pewno wchłonął. Przy następnym zderzeniu z tym rodzajem ryżu doprecyzuję i edytuję przepis. Bądź co bądź ryż w smaku jest rezerwacyjny, nie ma żadnego porównania z białymi ryżami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz