03 września

Papryka konserwowa

Letnio - jesienne zbiory czas start! Papryka marynowana inaczej nazywana konserwową. 
Ten idealny przepis poszukiwany był od wielu sezonów aż w końcu znalazł się i ona ;) 
A znalazła się na blogu Kasi Gotowanie Cieszy.



Składniki na 10 litrowych słoików:
15 szklanek wody
1,5 szklanki octu
2 szklanki cukru
4 łyżeczki soli
25 kulek ziela angielskiego
30 ziaren czarnego pieprzu
12 liści laurowych
4 łyżeczki gorczycy

5 kg papryki
olej rzepakowy



Przygotowanie:
Składniki na zalewę gotujemy 10 minut od momentu zawrzenia.
Paprykę układamy ciasno w słoikach, zalewamy gorącą zalewą, na wierzch wlewamy 3 łyżki oleju. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy gotując w garnku z wodą przez około 15 minut od chwili zagotowania.




9 komentarzy:

  1. Nie robiłam w tym roku, a tak bardzo ją lubię :( Podrzuć słoiczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ta czerwień w słoiku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna, domowa papryka :) na zimę będzie w sam raz!

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie paprykowe przetwory zawsze robi mama, ale podsunę jej przepis, może się zainspiruje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super propozycja na przetwor domowy!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do obiadu i surówki jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna propozycja do obiadu 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Maz jest milosbikiem papryki. Fajny przepis

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger