Jest jesień, są i grzyby, dużo grzybów. A więc grzybowe inspiracje czas start!
Przepis na te pierogi możemy wykorzystać na 2 sposoby, smażone takie jak poniżej ale mogą być też gotowane. Podczas przygotowania farszu po domu roznosi się najpiękniejszy zapach, grzybów, taki jesienny, leśny a nawet już taki świąteczny bym powiedziała.
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
0,5 płaskiej łyżeczki soli
1 szklanka letniej wody
składniki na farsz:
około 800 gram świeżych grzybów
1 cebula
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżka masła
pęczek natki pietruszki
dodatkowo:
ok 500 ml oleju do smażenia
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy dołek do którego wlewamy wodę,
wbijamy jajko, dodajemy sól. Zagniatamy ciasto.
Farsz: Grzyby gotujemy około 20 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy i mielimy w maszynce lub innym malakserze. Ja swoje przepuściłam przez maszynkę do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane. Dodajemy sól, pieprz, bułkę tartą, jajko. Mieszamy.
Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy nasz farsz grzybowy i smażymy razem na wolnym ogniu przez 10 min.
Przygotowane ciasto, wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka, nakładamy farsz a następnie zlepiamy pierogi. Ich kształt zależy tylko od waszych umiejętności, każde będą idealne.
Porządnie nadziane! Musiały być przepyszne :)
OdpowiedzUsuń