25 września

Cytrynowy sernik gotowany

Za oknem ponura jesień, a ja postanowiłam moim ciachem przywołać trochę koloru lata, 
czyli pięknego, promiennego i ciepłego słonka. Mam nadzieję, że Wam również udzieli się moja aura ;) Sernik wyszedł przepyszny. jeśli zrobicie go raz na pewno będą jeszcze powtórki.



Składniki:
1 litr mleka 3,2%
4 jajka
250 gram masła
1 szklanka cukru 
250 ml śmietany
1 sparzona cytryna (sok i skórka)
1/2 szklanki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa na wierzch


dodatkowo na spód:
100-150 gram sucharów
polewa czekoladowa przygotowana z masła, mleka, cukru i kakao /
 gotowa polewa czekoladowa/ czekolada rozpuszczona


polewa czekoladowa:
1/2 kostki margaryny Kasia
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka





Przygotowanie:
Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Śmietanę mieszamy z cukrem i jajkami na gładki płyn, wlewamy do gotującego się mleka, mieszać, aż zacznie się gotować. Następnie zmniejszamy ogień 
i gotujemy 3 min, aż oddzieli się ser i serwatka. Przelewamy zawartość garnka na sitko i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Cukier puder ucieramy z masłem. Stopniowo dodajemy zimny twaróg, ciągle ucierając. 
Na koniec wyciskamy sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.

Dno tortownicy wykładamy utartymi sucharami wymieszanymi z zimną czekoladową polewą. Przygotowujemy polewę: margarynę, cukier, mleko i kakao gotujemy na wolnym ogniu 
przez 3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.

Na spód wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc. 
W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę, studzimy. Zimną wylewamy na sernik.




6 komentarzy:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger