Za oknem ponura jesień, a ja postanowiłam moim ciachem przywołać trochę koloru lata,
czyli pięknego, promiennego i ciepłego słonka. Mam nadzieję, że Wam również udzieli się moja aura ;) Sernik wyszedł przepyszny. jeśli zrobicie go raz na pewno będą jeszcze powtórki.
czyli pięknego, promiennego i ciepłego słonka. Mam nadzieję, że Wam również udzieli się moja aura ;) Sernik wyszedł przepyszny. jeśli zrobicie go raz na pewno będą jeszcze powtórki.
1 litr mleka 3,2%
4 jajka
250 gram masła
1 szklanka cukru
250 ml śmietany
1 sparzona cytryna (sok i skórka)
1/2 szklanki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa na wierzch
dodatkowo na spód:
100-150 gram sucharów
polewa czekoladowa przygotowana z masła, mleka, cukru i kakao /
gotowa polewa czekoladowa/ czekolada rozpuszczona
polewa czekoladowa:
1/2 kostki margaryny Kasia
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Śmietanę mieszamy z cukrem i jajkami na gładki płyn, wlewamy do gotującego się mleka, mieszać, aż zacznie się gotować. Następnie zmniejszamy ogień
i gotujemy 3 min, aż oddzieli się ser i serwatka. Przelewamy zawartość garnka na sitko i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Cukier puder ucieramy z masłem. Stopniowo dodajemy zimny twaróg, ciągle ucierając.
Na koniec wyciskamy sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.
Dno tortownicy wykładamy utartymi sucharami wymieszanymi z zimną czekoladową polewą. Przygotowujemy polewę: margarynę, cukier, mleko i kakao gotujemy na wolnym ogniu
przez 3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.
Na spód wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.
muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńkoniecznie ;)
Usuńjakie wymiary blachy ?
OdpowiedzUsuńtaka jak do brownie ok 20X25 lub 20 x 20, czym mniejsza bedzie ciasto wyższe, czym większa będzie niższe
UsuńRobiłyśmy kiedyś dość często sernik gotowany :) Musimy do niego wrócić :D
OdpowiedzUsuńkoniecznie!
Usuń