Pyszne jasno złote ciasto z dodatkiem białej czekolady. W smaku i strukturze coś pomiędzy biszkoptem a ciastem jogurtowym. Jest bardzo wdzięczne w przygotowaniu jak i pieczeniu, jednym słowem błyskawiczne. Bardzo fajnie będzie się komponowało z dodatkami tj.migdały czy owoce, dodatek czekolady wrzuconej przed pieczeniem z pewnością jeszcze podkręci jego smak. Blondies to taka żona klasycznego ciemnego brownies.
Składniki na formę 28 x 22 cm:
100 g białej czekolady
80 g masła
1/3 szklanki cukru
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego z wanilią
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnku, zdejmujemy z palnika i dodajemy 100 g białej posiekanej czekolady, mieszamy do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego.
W misce mieszamy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy jajka i ciepłą czekoladę, miksujemy na gładką masę.
Bardzo eleganckie ciacho i fajne zdjęcia ❤️
OdpowiedzUsuńNa pewno jest przepyszne, bo składa się z samych dobrych składników. Bardzo podoba mi się struktura ciasta w przekroju :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! :-) jakis czas temu w jednej w warszawskich restauracji jadłam deser,.ktory nazywał się "brownie and blondies pod chmurką" :-) było to.coś niesamowitego! I biała część wyglądała dokładnie jak Twoja! Chętnie spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńNa peweno wypróbuję przepis.
Wygląda na bardzo lekkie ciacho😉To lubie!
OdpowiedzUsuńBiala czekolada mowi sama za siebie :) oj, juz czuje smak slodkosci :)
OdpowiedzUsuńNo takiej wersji to jeszcze nie jadłam! Pyszne:)
OdpowiedzUsuńNasza siostra kiedyś robiła blondies ale wyszło jej zdecydowanie za słodkie (cukier w cukrze) xD Musi teraz spróbować tej wersji :)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym z ciemną czekoladą. Za białą nie przepadam.
OdpowiedzUsuńPyszne, lubię białą czekoladę, chętnie zrobię w najbliższym czasie!
OdpowiedzUsuń