Do przygotowania tego dania zbierałam się kilka miesięcy i nie wiem dlaczego to aż tak długo trwało. Może dlatego że jajka i pomidory nie bardzo mi do siebie pasowały, a może coś po prostu stawało nam na przeciw na drodze ;)
Jednak jeśli kiedykolwiek się zastanawiałeś - zrobić czy nie? Zrób teraz!
To jest genialne! Połączenie pomidorów, jajek i przypraw orientalnych to mistrzostwo. Wersję klasyczną możesz wzbogacić boczkiem, kiełbasą, warzywami czy serem ale najważniejsze jest to, że prawdziwa szakszuka powinna mieć w sobie orientalne przyprawy nadającej jej cudowny smak. Dla mnie to idealna propozycja na śniadanie – sycąca, aromatyczna.
Składniki:
3 pomidory
2 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na oleju podsmażamy posiekany czosnek. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory. Pomidory dusimy ok 5 minut, aż staną się miękkie. Dodajemy przyprawy – paprykę, sól, pieprz i kumin. Mieszamy.
Na patelni robimy dwa wgłębienia,czyli miejsca gdzie wbijemy jajka. Wbijamy po 1 jajku. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. I teraz możemy smażyć szakszukę na 2 sposoby, używając pokrywkę, czas smażenia wyniesie ok 5 minut, lub bez przykrycia, smażąc aż do ścięcia jajek. Całość na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy najlepiej na patelni na której była przygotowywana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz