30 lipca

Jaglane placuszki z cukini

Bardzo lubię warzywne placuszki, z ziemniaków i cukinii robiłam już na milion sposobów ale tym razem postanowiłam zaproponować coś fajnego osobom będącym na diecie bezglutenowej. Pyszne placuszki z cukinii polecają się również dla was;) mąkę pszenną zastąpiłam mąką jaglaną, dodatkowo możemy je usmażyć na oleju kokosowym.


Składniki:
1 duża cukinia cukinia
1 cebula
100 gram mąki jaglanej
2 jajka
2 ząbki czosnku
świeże zioła
sól, pieprz
olej do smażenia


Przygotowanie:

Cukinię myjemy, wydrążamy środek z pestkami i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Chyba że cukinia jest młoda to ścieramy całą, ale takich młodziutkich na tą ilość składników będziemy potrzebowali 2 szt.
Cebulę szatkujemy na drobną kostkę. Jajka dodajemy do cukinii, cebulę, zioła i przyprawy oraz mąkę. Mieszamy całość łyżką. Smażymy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru.



5 komentarzy:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger