01 lipca

Ciasto z czeresniami

Sezon na truskawki mija, teraz na tapecie czereśnie i maliny. Zawsze czereśnie magazynowałam w postaci przetworów na zimę, głównie kompoty i kilka słoiczków dżemu. Rzadko kiedy piekłam czy gotowałam coś z ich wykorzystaniem. Ale dzisiaj postanowiłam upiec szybkie i smaczne ciacho czereśniowe. Szybkie bo przygotowanie zajmuje góra 10 minut, plus pieczenie ale my wtedy możemy poczytać ulubioną książkę czy poplotkować z koleżanką ;)

Składniki:
1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
3 jajka
szklanka jogurtu naturalnego z jakimiś owocami u mnie banan i truskawki
100 gram masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
300-400 gram wydrylowanych czereśni

Przygotowanie:
Żółtka ucieramy na kogel mogel z połową cukru, a białka ubijamy na sztywną pianę z solą i drugą płową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmiksowany jogurt z owocami, mieszamy mikserem, aż składniki się połączą. Dodajemy kogel mogel i miękkie masło ponownie mieszamy ciasto mikserem. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.

Do formy wlewamy ciasto. Moja forma miała wymiary około 20x25 cm. Na wierzchu układamy czereśnie. Pieczemy w 160 st ok. 40 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto do ostygnięcia. Posypujemy np.cukrem pudrem.



Moje ciacho czereśniowe bierze udział w akcji na durszlaku "Letnie Owoce 2"

4 komentarze:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger