Jesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować zupę dyniową. Polecam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro - sycąca, pożywna oraz rozgrzewająca. Serwujemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym.
Do przygotowania kremu z dynii idealnie sprawdził się garnek emaliowany od firmy Tarka i Miarka.
1 kg obranej i oczyszczonej z pestek dynii
1 por
1 marchewka
50 g masła
100 gram wiórek kokowoych
2 - 3 litry wody
sól, pieprz, odrobina curry
ostra wędzona paryka
Przygotowanie:
Dynie obieramy, oczyszczamy, kroimy w kostkę smażymy na maśle 8-10 minut, aż dynia się zarumieni.
Przekładamy do garnka, następnie robimy to samo z porem i marchewką. Mieszamy warzywa. Dodajemy wiórki kokosowe, zalewamy woda i gotujemy do miękkości warzyw, ok 30 minut pod przykryciem.
Teraz doprawiamy według uznania, solą, pieprzem, wędzoną papryką i odrobina curry.
Ponownie gotujemy kila minut, a na koniec miksujemy i gotowe.
Nasze smaki :D Zupa dyniowa na wytrawne lub słodko to coś co jemy z chęcią :D
OdpowiedzUsuńTakiego słoneczka na talerzu dzisiaj mi trzeba :)
OdpowiedzUsuńRozgrzewająca zupa dyniowa na dziś to jest dobry pomysł:)
OdpowiedzUsuńTaka piękna i słoneczna ta Twoja zupka ;) poprawa humoru gwarantowana :)
OdpowiedzUsuńSuper! Też często robię taką zupę, jest pyszna. :)
OdpowiedzUsuńZupa dyniowa to jest zawsze coś wspaniałego, ma świetny smak, jest rozgrzewająca i sycąca, a do tego ten słoneczny kolor. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńDynię uwielbiam pod każdą postacią, jednak jakoś zupa mi nie podchodzi. Może muszę spróbować ponownie, bo tak wiele osób ją chwali.
OdpowiedzUsuńTakiej zupy z wiórkami jeszcze nie jadłam :) apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń