31 marca

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane to tradycyjna wielkanocna przystawka. Idealnie sprawdzi się jako starter do świątecznego, niedzielnego śniadania jak i przed obiadem, czy po prostu zakąska na stół. Warto przygotować je wcześniej, by składniki i smaki farszu dobrze się ze sobą połączyły.

Składniki:
5 jajek
2 łyżki domowej ćwikły
2 łyżki sera twarogowego do sernika
sól, pieprz, szczypiorek, koperek



Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Obieramy ze skorupki, kroimy na pół. Wydrążamy żółtka. Białka odkładamy na bok. Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy ćwikłę, posiekany szczypiorek, ser, dużo soli i pieprzu. Ugniatamy wszystko razem, następnie dobrze mieszamy aby uzyskać w miarę jednolitą masę. Masą faszerujemy połówki jajek w miejscu po żółtku. Posypujemy koperkiem.



Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w tej zakładce.
Zapraszam również do polubienia mojego fanpaga na Facebook'u .


1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger