Z podanego przepisu możemy przygotować jeden rodzaj ciastek i wtedy użyć
3 łyżki kakao lub 3 łyżki przyprawy do piernika. A na pieguski, czekoladę drobno pokrojoną 100 g i/lub garść rodzynek drobnych, garść orzechów rozdrobnionych.
A ponieważ ja zrobiłam 3 rodzaje ciastek dlatego każdą przyprawę podzieliłam na 3 i użyłam po 1 łyżce a nie 3. Każdego rodzaju wyszło 12 ciastek, łącznie 36 sztuk.
Przepis pochodzi z bloga Dominiki Kasiak.
250 g masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
2,5 szklanki maki pszennej
pól łyżeczki soli
pól łyżeczki sody
pól łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 paski czekolady drobno pokrojonej lub garść rodzynek, garść orzechów rozdrobnionych
Przygotowanie:
Masło i cukier ucieramy na puszystą masę, dodajemy jajko, dalej ucieramy.
Dodajemy suche składniki. Mieszamy mikserem lub ręką.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. I lekko spłaszczamy w dłoniach, układamy w odstępach, pieczemy na 2 tury po 12 min każda. Przy wyciąganiu są jeszcze miękkie z góry, ale takie mają być. Po chwili stwardnieją, a pozostaną miękkie.
Każdy rodzaj to na pewno prawdziwa pychotka :)
OdpowiedzUsuń