Zima zbliża się wielkimi krokami, dni są coraz krótsze, za oknem ponuro, a wieczory coraz zimniejsze. A wtedy podświadomie sięgamy po rozgrzewające, sycące, korzenne przyprawy, które kuszą intensywnym zapachem, ale mają też wiele innych właściwości, są bardzo cenione w świecie kulinarnym.
Często goszczą też nuty imbiru, pomarańczy, pigwy czy chociażby herbatka z wkładką w postaci nalewki lub konfitury.
Kilka podstawowych składników tj.anyż, cynamon, goździki, ziele angielskie i gałka muszkatołowa to prawdziwa symfonia smaków i aromatów.
1 szklanka mąki razowej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 goździki
1 ziarenko ziela angielskiego
szczypta soli
1 szklanka dyni startej na tarce na grubych oczkach
1/2 szklanki delikatnego oleju roślinnego
1/3 szklanki mleka
50 g różnych orzechów (laskowych,włoskich i pistacji)
lukier z mleka i cukru pudru
Przygotowanie:
Goździki i ziele angielskie ucieramy w ręcznym młynku lub moździerzu.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami.
Mokre składniki dokładnie mieszamy w drugiej misce. Łączymy składniki z obu misek, mieszamy ciasto szpatułką. Dodajemy 1/2 porcji orzechów, delikatnie mieszamy. Pozostałe orzechy, pozostawiamy do posypania na wierzch.
Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 50 minut, przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem, powinien być suchy.
Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, studzimy, smarujemy lukrem i posypujemy orzechami.
#beko #ciastojakzobrazka
A na koniec sprzedam Wam bardzo fajny patent na pokrojenie ciasta, ja osobiście testuję go do krojenia biszkoptów na blaty. A patent ten przekazała mi moja ukochana babcia ;)
Takie korzenne ciasta są w sam raz do herbatki o tej porze roku, mniam! :)
OdpowiedzUsuńWidać, że taki wilgotny w środku <3
OdpowiedzUsuń