Pyszne ciacho na zimno, powiedziałabym nawet że dość szybkie, a na pewno mało pracochłonne. Soczyste wiśnie w syropie, zalane galaretką z dodatkiem bitej śmietany
i czekolady. To musi być WOW!
Składniki na tortownice o średnicy 24 cm:
1 litowy słoik wiśni w syropie z domowej spiżarni ;)
2 galaretki wiśniowe
700 ml wody wrzącej
500 ml śmietanki 36 %
gorzka czekolada na wierzch
herbatniki na spód
Przygotowanie:
Obie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie wiśnie przecedzamy z syropu. Do rozpuszczonych galaretek dodajemy syrop z wiśni. Chłodzimy. Do zimnego płynu dodajemy wiśnie i całość wylewamy na tortownicę wyłożoną herbatnikami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. U mnie około 3.5 godziny. Po tym czasie ubijamy na sztywno śmietankę i wykładamy na galaretkę.
Jeżeli nie macie odpowiedniego robota kuchennego z przykryciem misy zdradzę Wam dobry patent na użycie papierowego talerzyka.
Na filmiku możecie zobaczyć jak przygotować przykrycie pod blender ale z mikserem poradzicie sobie tak samo ;)
#beko #ciastojakzobrazka
Takie ciasta bez pieczenia, lubię najbardziej. A wiśnie to po prostu kocham ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy ciasta z galaretką a do tego wygląda tak pysznie :)
OdpowiedzUsuń